Index Vakbarát Hírportál

Győzött a józan ész: Pest megye marad Pest megye

2017. június 30., péntek 11:18

A Pest megyei önkormányzat a honlapján jelentette be, hogy

képviselők egyhangúlag döntöttek: nem változik a megye neve.

Mint ismert, a Lázár János vezette Miniszterelnökség kezdeményezte Pest megye nevének Pest-Pilis megyenévre történő változtatását, mivel a szimpla Pest megye „nem tükrözi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét”.

A közgyűlés fideszes elnöke, Szabó István által benyújtott előterjesztésről április 28-án végül nem szavaztak, hanem arra kérték a Miniszterelnökséget, hogy készítsenek hatástanulmányt a névváltoztatás pénzügyi költségeiről, „a közigazgatási és egyéb szervezetek átnevezésével kapcsolatos feladatok mértékéről, a közhiteles nyilvántartások módosításával kapcsolatos feladatokról, valamint a névváltoztatás egyéb társadalmi-gazdasági hatásairól”. A hatástanulmány azonban a mai napig nem készült el. 

A megyei önkormányzat ezért felkérte a Pest Megyei Levéltárt, hogy történelmi szempontból vizsgálja meg a megye nevének változását. Mint kiderült,

1949 előtt hivatalosan Pest-Pilis-Solt-Kiskunnak hívták a vármegyét.

Azonban nemcsak a köznyelvben, hanem gyakran a hivatalos iratokban is egyszerűen csak Pest megyének nevezték.

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ingyenesen hozzáférhető, 1949. december 31. előtti számaiban 9864 esetben említik meg teljes egészében kiírva Pest-Pilis-Solt-(Kiskun) vármegyét, és 28 097 helyen szerepel a Pest (vár)megye alak.

Ennek figyelembevételével a közgyűlés végül nem támogatta a megye névváltoztatását.

Rovatok