Index Vakbarát Hírportál

Pride 2017: a kordon volt a főszereplő

2017. július 8., szombat 18:47

Atrocitások nélkül lezajlott az idei Budapest Pride, amelyen a szervezők szerint minden eddiginél többen vonultak. A menet végül a Várkert Bazár felé haladt, és néhol voltak a mellékutcában kordonok, máshol élő erővel biztosította a vonulást a rendőrség. Az ellentüntetők sikertelenül próbálták lezárni a Lánchidat. A Kossuth téren Schilling Árpád rendező a központi színpadon azt mondta, Orbán Viktor szabadította az országra a suttyó buzizást.

Az idei, 22. Budapest Pride szervezői megkönnyebbülten ünnepeltek szombat kora este, amikor a vonulók megérkeztek a Várkert Bazárhoz. Az idei felvonulás mindenféle atrocitás nélkül zajlott le, és bár sokáig benne volt a pakliban, polgári engedetlenséget jelentő kordonbontás sem történt.

Az idei Pride-ot egy hosszadalmas kordonvita előzte meg, ami miatt az utolsó pillanatig titkos/kétséges volt a vonulás útvonala is. A szervezők jelezték, nem akarnak semmiképp sem kordonok között vonulni. A Kossuth téren délután gyülekező tömeg előtt ezt azzal indokolta egy szervező, hogy "szabadok akarunk lenni." Hangsúlyozta, hogy nem a rendőrség, az ellentüntetők, hanem a félelem és a megalkuvás ellen lépnek fel.

Végül sikerült eldönteni a kordonvitát

A rendőrség ezzel párhuzamosan közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta a Pride szervezőit, hogy "lemondtak a biztonságról". A rendőrség szerint a szervezők hozzáállása azért aggályos, mert a törvény szerint a rendőrség felelőssége és kötelessége mérlegelni, hogy milyen módon biztosítja a gyülekezési jog zavartalan gyakorlásához szükséges feltételeket.

A vitát végül a következőképp sikerült eldönteni. A szervezők délben bejelentették a rendőrségnek, hogy mindenképp a Várkert Bazár felé kívánnak vonulni, "elszántak leszünk és erőszakmentesek". A rendőrség pedig ezt tudomásul vette.

Rohamrendőrök biztosítják a menetet a Hercegprímás utca - József A. utca sarkánál

Az útvonalon (Bajcsy-Zsilinszky út-József Attila utca-Lánchíd-Várkert Bazár) a vonulók közvetlen közelében tényleg nem volt kordon. Ám a mellékutcákban a a nagy erőkkel kivonuló rendőrség felállította a rácsokat. Illetve több helyen, például a József Attila utcánál élő sorfallal gondoskodott arról, hogy az ellentüntetők ne zavarhassák meg a rendezvényt.

A Lánchidat megpróbálták lezárni az ellentüntetők

A fokozott rendőri jelenlétre azért szükség volt. Már a Kossuth téren megjelent pár ember, egyikük "Szégyen" táblával jelezte a véleményét. Ők kitartóan buziztak és sorosoztak. Valamivel többen gyűltek össze a pár sarokkal odébb lévő szabadság téren, főleg a Hatvannégy Vármegye Mozgalom színeiben, ott is rendben lezajlott a buzizás.

Az is előfordult, hogy láthatóan nem a Pride hívei akartak a vonulók közé férkőzni. Videónkon jól látszik, hogy egy horog- és nyilaskeresztes tetoválást viselő, karlengető férfi is be akart menni, a rendőrök azonban elküldték.

Horogkeresztes nácik akartak bemenni a tömegbe

A rendőrségnek egy esetben kellett erőteljesebben közbeavatkoznia. Amikor az ellentüntetők megneszelték, hogy a Várkert Bazár a végcél, a Lánchídhoz mentek páran, és megpróbálták lezárni. A rendőrség élő erővel "letakarította" őket a hídról, így mire odaért a menet, nyomuk sem volt.

Nekimentek Orbánnak

Még a Kossuth téren elhangzott pár beszéd, és a támogató szervezetek felsorolása. Gyémánt Ágnes, a Támogató Szülők Csoportjának alapítója például azt mondta, az érintett szülőknek is "elő kell bújniuk", hogy példájukkal és tapasztalataikkal segítsék a többieket. A legemlékezetesebb szónoklatot ugyanakkor Schilling Árpád rendező tartotta, aki nem titkolta politikai véleményét, és nekiment a fidesznek, de legfőképp Orbán Viktornak.

Schilling szerinte "Orbán nem egy Justin Trudeau." - mondja. Ezt mutatja az is, hogy "lebuzizta Vona Gábort, és rászabadította az országra a suttyó buzizást." Orbán ugyebár a parlamentben azt mondta Vona Gábornak, hogy "nem én szoktam más szoknyája mögé bújni", mindezt akkor, amikor a kormányzati média azt sugallta, hogy a Jobbik elnöke homoszexuális. "Orbán kérjen bocsánatot ezért tőlünk a miniszterelnökünk. Mindannyiunk, nem kétmillió ember miniszterelnöke" - mondta Schilling.

A baloldal vonult, a Jobbik betiltaná

A Pride-on nem is lehetett látni fideszes politikust, korábban Gulyás Gergely alelnök nyilvánosan megüzente (figyelmeztette párttársait), hogy elképzelhetetlennek tartja. Baloldali politikusok viszont ígéretükhöz híven megjelentek. Hivatalosan képviseltette magát a budapesti MSZP (Kunhalmi Ágnestől Horváth Csabáig), a DK, az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum és a liberális Fodor Gábor.

Az utóbbi időben néppártosodó, baloldali szavazók felé nyitó Jobbik viszont keményen nekiment a Pride-nak, és jelezte: ha jövőre kormányra kerül, azonnal betiltja a rendezvényt. A Fidesszel ellentétben ugyanis nem fogják engedni, hogy "az országban nyíltan családellenes megmozdulásokat rendezhessenek, a család intézményét pedig megóvjuk az ellene irányuló támadásoktól" - közölte a párt szóvivője.

Bármi is a Jobbik álláspontja, az idei Pride-on a szervezők szerint minden eddiginél többen vettek részt. A menet eleje már bőven megérkezett a Várkert Bazárhoz, amikor a vége még a pesti oldalon volt. Ahogy egy szervező megfogalmazta a rendezvény végén: "ez volt minden idők legnagyobb Pride-ja! Nem volt teljesen szabad, de sokkal szabadabb volt, mint a korábbi években. Fantasztikusak vagytok!"

Borítókép: Molnár Zsolt / Index.

Rovatok