Index Vakbarát Hírportál

Megvette a budai szuperkórház telkét a kormány

2017. július 11., kedd 20:29

Megvette a kormány a „dél-budai szuperkórház” telkét, méghozzá az eredetileg kinézett helyszínen, a XI. kerület Dobogó nevű részén. Ezzel, úgy tűnik, eldőlt, hogy a zöldmezős beruházással megvalósítandó óriásprojektre valóban a kormány által kiválasztott, ugyanakkor többek által bírált helyen kerül sor.

Az elmúlt napokban az a – könnyen lehet, hogy szándékos – látszat keletkezett, hogy a dobogói helyszín mégsem biztos, és a kormány más alternatívákban is gondolkodik. A Magyar Közlönyben megjelent egy határozat, mely szerint a kormány arra jutott, hogy nem a megfelelő ütemben halad a szuperkórház előkészítése, ugyanis a kiszemelt területet még nem sikerült megszereznie az államnak, további időveszteség pedig nem megengedhető, ezért a kormány felhívta a fejlesztési minisztert, hogy  július 8-ig kösse meg a szerződéseket a területről; ha ez nem sikerül, az állam eláll a vételi szándéktól eláll.

Erre végül nem kerül sor. Balog Zoltán Emmi-miniszter az ATV egyenes beszéd című műsorában jelentette be, hogy a kormány megvette a telket, méghozzá az eredeti, XI. kerületi ingatlant.

A Dél-budai Centrum tehát a XI. kerület Dobogó nevű városrészében jön létre. A tervek szerint egy 1058 ágyas modern tömbkórházat építenek, egy mindennel felszerelt, „sokszakmás” sürgősségi központot, ahol a súlyos sérülteket is gyorsan és szakszerűen el tudják látni.

A helyszín kiválasztásával is megbízott munkacsoport ugyan a Szent Imre Kórház komplex kibővítését javasolta, kormányzati szinten végül átnyúltak a fejük felett, és a Dobogó városrész mellett döntöttek. Ezt sokan bírálták, többek között éppen azért, mert a telkeket itt meg kell vásárolni. Valamint:

Erről a beépítetlen városrészről van szó az M1-M7 kivezető mellett:

Lázár János korábban a dobogói helyszínről azt mondta, hogy 5 milliárd forintos beruházást igényel az ingatlan megszerzése és közművel való ellátása. Azt, hogy végül mennyi volt a pontos vételár, még nem tudni. A szuperkórház majdani 14 hektáros területének több mint fele a fideszes kötődésű, önkormányzat-környéki Tamás Lászlóhoz köthető, ezen kívül a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek és a XI. kerületi önkormányzatnak volt itt földje. Az egész projekt költségvetése a Semmelweis Egyetem klinikáinak kapcsolódó átstrukturálásával és a szükséges dél-budai közlekedési fejlesztésekkel együtt már most is 140 milliárd forint felett van.

Rovatok