Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a 22 év után elküldött makói iskolaigazgató

2017. július 12., szerda 08:56

Ahogy arról beszámoltunk, érvénytelenítette a makói József Attila Gimnázium igazgatói posztjára kiírt pályázatot az EMMI, pedig arra egyetlen jelölt, a posztot 22 éve betöltő Rója István pályázott. Áprilisban derült ki, hogy bár Rója István ismét pályázott a posztra, a helyi önkormányzat vezetése és a képviselő-testület többsége nem támogatja újbóli megválasztását. A Délmagyar szerint az iskola közössége őt támogatta (júniusban tüntettek is mellette), és más jelentkező nem volt, de a törvény szerint pályázatáról a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ ajánlása alapján július 10-én kellett határoznia az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

A döntésnek lehetnek politikai okai is, ugyanis Rója gimnázium tantestülete szolidaritást vállalt a kormány oktatáspolitikáját bíráló miskolci tanárokkal, írtuk korábban, a makói önkormányzat ugyanakor kikérte magának, hogy erről lenne szó, azzal az indoklással utasította el a pályázatot, hogy "évek óta romlik a tanítási színvonal", bár senki más nem jelentkezett az ötéves mandátumra. Az iskolaigazgató most a Magyar Nemzetnek adott interjút.

A Fidesz-frakció kritikájára, miszerint romlik évek óta az oktatás színvonala az iskolában, Rója úgy reagált, hogy 

A magyar oktatás színvonala romlik, nem a makóié. A szakma is jelzi a problémákat a kormánynak, a sajtónak, mindenkinek. Nem véletlen, hogy az elitgimnáziumok tanítványai már inkább külföldi egyetemekre jelentkeznek, ez igaz a makói diákokra is.

A lap rákérdezett az igazgatónál arra is, hogy találkozott-e munkája során politikai nyomással, de Rója szerint csak ilyesmire emlékszik, amikor Lázár János egy makói látogatásakor azt kérdezte tőle, hogy miért írta alá a miskolci Herman Ottó Gimnázium kiáltványát. Azt, amiben az iskola a közoktatás botrányos állapotára hívta fel a figyelmet, és amely gyakorlatilag elindította a komolyabb tiltakozási hullámot.

Menesztése sem független szerinte attól, hogy csatlakozott a kritikusokhoz. A kérdésre úgy válaszolt, 

Másra nem tudok gondolni, mert az iskolaigazgatóként töltött huszonkét évem alatt nem sikerült semmi olyat elkövetnem, amibe bele lehetett volna kötni.

A teljes interjút itt tudja elolvasni.

Rovatok