Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Magyarország bűnt követett el a náci kollaborálással

2017. július 18., kedd 13:04

Egyszerre állt ki a nemzeti identitás fontosságáért, a nemzet védelme érdekében követendő vastörvényekért és az antiszemitizmus elutasításáért Orbán Viktor az izraeli kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Tudatában vagyunk annak,hogy nehéz történelem van a hátunk mögött, Magyarország kormánya egy korábbi időszakban hibát, sőt bűnt követett el, amikor nem védte meg saját polgárait” – mondta Orbán, nem nevesítve Horthy Miklóst, akit nemrég kivételes államférfinak nevezett, alaposan meglepve ezzel Izraelt.

„Minden magyar kormány kötelessége megvédeni minden állampolgárát. Ennek a erkölcsi és politikai követelménynek Magyarország nem tett eleget.

Akkor a zsidók védelme helyett a náci kollaborálást választottuk. Ez nem fordulhat többé elő

– mondta Orbán, emlékeztetve, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen. „Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él, az ő biztonságukat a magyar állam teljes mértékben garantálja. A zsidó életnek reneszánsza van Magyarországon, erre mi büszkék vagyunk. Ez egy hozzájárulás a magyar nemzet közös eredményeihez.”

Orbán ezután a két ország gazdasági és politikai kapcsolatainak megerősítéséről beszélt, megjegyezve, hogy Izrael hozzájárul Európa biztonságához.

Ezután Izrael önvédelmének jogát elismerve kitért a magyar kormány és az EU közötti vitára a betelepítési kvótákról.

A „magyar kormány világossá tette, hogy elismeri Izrael jogát az önvédelemre, elvárjuk, hogy elismerje a világ a saját jogunkat saját védelmünkre. 

Magyarország nem akar kevert népességet, nem akarja megváltoztatni etnikai összetételét.

Szeretnénk olyanok maradni, amilyenek vagyunk, akkor is, ha nem vagyunk tökéletesek” – mondta Orbán, nagy hazafinak nevezve Benjamin Netanjahut.

 „Azok a sikeresek, akik a nemzeti indentitást, nemzeti érdeket nem iktatják ki, és talán első helyre teszik működésük során. Izrael története is arra tanít, hogy amiért nem küzdünk meg, azt elveszítjük” – mondta Orbán, bízva abban, hogy Magyarországon is sokan megtanulják a történelem eme „vastörvényét.”

Netanjahu megtisztelőnek tartotta, hogy 28 év után az első miniszterelnöke Izraelnek, aki Magyarországra látogatott.

Magyarország sok szempontból volt a modern cionizmus bölcsője, amelynek köszönhetően létrejött a zsidó állam,

hiszen Magyarországon született a mi modern Mózesünk, Herzl Tivadar."

Orbánnal egyetértve közölte, „a múlttal tisztában vagyunk, de a jövő felé tekintünk” – a két ország kapcsolatában.

Netanjahu megköszönte, hogy Orbán „kiállt Izraelért a nemzetközi fórumokon. Ezzel nemcsak Izrael, de az igazság mellé is állnak” – mondta Netanjahu, felidézve a francia államfővel folytatott találkozóját, ahol  Emmanuel Macronnal   egy újfajta antiszemitizmus veszélyéről beszélt, amelynek lényege az Izrael állammal szembeni állásfoglalás. „Magyarország fellép ezen zsidóellenes politika ellen.” 

Netanjahu látogatása során a V4 képviselőivel és a Mazsihisszel is találkozni fog. Kérdések nem hangozhattak el a sajtótájékoztatón.

Rovatok