Index Vakbarát Hírportál

Lézerrel vakították el egy Budapest felett szálló utasszállító gép pilótáját

2017. július 20., csütörtök 05:30

Belelézereztek egy Budapest fölött haladó személyszállító gép pilótájának a szemébe – tudta meg a Bors. A lap szerint emiatt a másodpilótának kellett átvennie a gép irányítását. A repülő épp Buda felett volt 1000-1500 méter magasan, kétszáz emberrel a fedélzetén.

A Repülőtéri Rendőrigazgatóságon a Borsnak annyit elismertek, hogy július 11-én, azaz múlt hét kedden a repülőtér irányítótornya értesítette őket, hogy egy járatra lézerfénnyel világítottak. Azt azonban nem árulták el, hogy melyik gép volt az érintett, és hogy hányan utaztak rajta. Az igazgatóság válaszából ugyanakkor az kiderült, hogy korántsem egyedi esetről van szó, havonta három-négyszer érkezik ha­sonló bejelentés a hatósághoz.

A lap emlékeztet rá, hogy lézer egyáltalán nem játék: ha pont a pilóta szemébe világítanak vele, a fény elvakítja, és ha meg is szűnik a fénycsóva, zavaró utóképek maradnak a szemében. Ráadásul az ilyen elvakítások a repülés kritikus időszakaiban, leszálláskor és felszálláskor történnek, az ilyen esetekből tehát könnyen lehet tragédia. 

Rovatok