Index Vakbarát Hírportál

Gigantikus Kósa-Harrach vitát rendeztek Tusványoson

2017. július 21., péntek 18:26 | aznap frissítve

Ritkán látott, parázs vitát rendeztek Tusványoson, ahol semmi tabutéma nem volt: kampány, választás, sőt, Orbán Viktor megítélése is előkerült. A kósiánus és a harrachiánus iskola összecsapásáról még sokáig fognak beszélni.

1. vita

Minden választás sorsdöntő, sorsdöntő lesz 2018, de az ellenzékkel szemben mi nem az életünkért harcolunk

- kezdte a vitát Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője ellentmondást nem tűrően, ám ezen a tusnádfürdői péntek délutánon elég kemény vitapartnert kapott, aki minden egyes kijelentését kihegyezett füllel figyelte. És le is csapott a fideszes politikus minden kijelentésére, bizonytalankodó szavára.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője már az első percekben fel is vette a kesztyűt. Szerinte a 2018-as választás igenis "sorsdöntő lesz, hiszen ha a Fidesz-KDNP nyeri, akkor szakszerű kormányzás folyik tovább", míg ha a baloldal vagy a nem kormányképes Jobbik, akkor szakszerűtlen kezekbe kerülne az ország vezetése.

2. vita

Harrach szerint jövőre dől el, hogy a "nyílt társadalom", a multikulturalizmus vagy a kereszténydemokrácia szellemisége győz-e Magyarországon, ami kulcsfontosságú.

Kósa Lajos viszont mintha meg sem hallotta volna a baloldalán ülő KDNP-s szavakat. Visszavette a szót, és azt mondta, hogy szerinte az a kérdés, hogy az "internacionális olvasztótégely" lesz a sorsunk, vagy Magyarország magyar marad.

3. vita

Kósa szerint a jövő évi választás egyik nehézsége, hogy a potenciális ellenfelek mindegyike, az MSZP, a Jobbik és az LMP is az életéért küzd. Ezzel szemben a Fidesz számára nem világvége a vereség, "ha nem nyerünk, nincs kollektív érfelvágás, nem ugrunk a Dunába."

Szerinte ha az MSZP nem győz, mindenkinek nyilvánvalóvá válik, a baloldalra ebben a formában nincs szükség. Vona Gábor is szerinte azt jelezte, hogy ha veszít, lelép a politika színpadáról. Kósa Lajos a Jobbik elnökét nagyon rossz politikusnak nevezte, aki az ország érdekei ellen politizál. Az LMP számára is élet-halál harc a választás szerinte, hiszen az a kérdés bejutnak-e a parlamentbe.

És mivel élet-halál küzdelemben nincsenek szabályok, ezért "rendkívül durva választás" következik". És bár a kormányzati eredmények a Fideszt igazolják, nem szabad elbizakodottnak lenni, mint 2002-ben, amikor villámcsapásként érte a Fidesz-vezérkart a választási vereség.

A hosszú Kósa-monológ után a közönség lélegzetvisszafojtva várta, hogy Harrach hogy teszi helyre a kijelentéseket. "Nem szabad azt csinálni, mint 2002-ben" - tromfolta egy tömör mondattal Harrach Kósát. A KDNP-s szerint tévedés volt akkor azt hinni, hogy elég az eredményekre felhívni a figyelmet. Éppen ezért szükség lesz szembesítő kampányra is, amellyel felhívják az emberek figyelmét az ellenfelek hibáira.

4. vita

Kósa azonban nem hagyta magát: bedobta, hogy az eredményeket bemutató kampány és a szembesítés mellett fontos, hogy a határon túliakra is koncentráljon a kormány, és nekik is elmagyarázza a szavazás fontosságát és technikáját.

Harrach azonban ezen a ponton megcsillogtatta legendás debattőri képességét: szerinte az fontos inkább, hogy minél több határon túli regisztráljon, szavazzon, és "ha mi 90 százalék kapunk megint, nem kell tagadni, ez nekünk eredménnyel jár.

5. vita

Kósa ennél a pontnál egyszer csak elhintette, hogy a választási szabályokkal kapcsolatban volt jó pár ötlete a kormánynak. Például azt szerették volna, ha minden 18 év alattinak megadnák a szavazati jogot, de a nagykorúságig az édesanyák élhettek volna ezzel. Vagyis egy 3 gyerekes anyának lett volna három plusz szavazata. Ám mivel a társadalom elutasította, "bebuktunk vele", így visszavonult ebből a Fidesz.

Harrach Péter erre összeráncolta a homlokát, és azt mondta, hogy jó javaslat volt a szavazati jog kiterjesztése a 18 éven aluliakra, és a civilek részéről még lehet ilyen javaslat, amelyet meg kell majd vizsgálnia minden pártnak, nemcsak a KDNP-nek, hanem a Fidesznek is.

6. vita

Mi történik, ha a kampányban az ellenzékiek provokációkkal akarják összezavarni a politikusokat? Hogy védekezzenek ez ellen?

Kósa Lajos azt mondta, ha hülyeségeket kérdeznek tőle, hülyeségeket válaszol rá. Például "ha putyinizmussal vádolnak, azt mondom a 13. kerületben indítjuk Putyint a Fidesz-KDNP jelöltjeként, ezzel is mattot adva Szanyi kapitánynak, de még nem mondott igent".

Ugyan várható volt, hogy ebben a témában ölre mennek a frakcióvezetők, de Harrach Péter erre a felvetésre nem reagált, amit a közönség Harrachnak drukkoló fele úgy értelmezhetett, hogy a KDNP-s megmutatta, hogy hülye kijelentésekre nem kell reagálni. A Kósa-szimpatizánsok viszont a szemekből ítélve a fideszes frakcióvezető győzelmét látták igazolva, hiszen a KDNP-s egy szóval sem reagált erre.

7. vita

A kétórásra nyúló vita végére láthatóan kifáradtak a felek. Pedig ekkora került elő az a téma, amely talán a legnagyobb konfliktust okozza a Fidesz és a KDNP frakciójának vezetői között: Orbán Viktor megítélése. A közönségből kósiánusok és a harrachinánusok is előrehajoltak, hogy minél jobban tapsoljanak majd a kijelentésekre, és a politikusok nem is okoztak csalódást.

Kósa magasra tette a lécet: jelezte, hogy Orbán Viktorhoz hasonlóan sikeres politikus jelenleg nincsen nemcsak Magyarországon, hanem Európában sem. Hiszen Orbán a negyedik kormányzati ciklusára készül, és 30 éve a magyar politika meghatározó személyisége.

Harrach Péteren látszott, hogy nem hagyja magát. Közelebb hajolt a mikrofonhoz, és elárulta, hogy KDNP-sek régebben azt mondták, hogy addig maradnak szövetségben a Fidesszel, ameddig Orbán Viktor a vezetője. A közönség már majdnem felhördült volna, de Harrach gyorsan hozzátette, hogy mostanra módosult az álláspont. Orbán ugyanis olyan erős, nagy hatású személyiség, hogy sikerült átformálnia a Fideszt, amely jó partner, "mondhatnám, hogy méltó arra, hogy szövetségesei legyünk".

A vita két óra után félbeszakadt, de mindenki érezte, hogy ennek sosem lehet vége. Viszont a Kósa- és Harrach-szimpatizánsok elégedetten távozhattak, hiszen a vitában végül is nem tudta egymást lenyomni a két politikus.

Rovatok