Index Vakbarát Hírportál

A Miniszterelnökség szerint elfogadhatatlan, hogy egy kórház fenyegetőzzön

2017. július 28., péntek 11:20 | aznap frissítve

Miután kiderült, hogy egy Angliából hazatérő családnak a tajkártya beszerzésének késlekedése miatt fizetnie kellene, és a kórház behajtókkal fenyegetőzött, a Miniszterelnökség sajtóosztálya is reagált.

Az RTL Klub híradója mutatta be azt a magyar nőt, aki másfél éve költözött vissza Magyarországra kislányával. A 3,5 éves kislánynak néhány napja 40 fokos láza volt. Anyja kórházba vitte, ahol vért és vizeletmintát vettek tőle. Miután a kislánynak nincs tajkártyája, a kórház kiszámlázta a vizsgálat díját: 25 ezer forintot, számolt be róla az RTL Klub.

Elfogadhatatlan, hogy egy egészségügyi intézmény behajtókkal fenyegessen meg szülőket, mert nem tudják kifizetni lázas gyermekük kórházi számláját

írja a Hvg.hu a Miniszterelnökség sajtóirodájától érkezett reakció alapján.

Az édesanyát ugyanis a kórház behajtókkal fenyegette meg, miután nem fizetett. A Miniszterelnökség a „hazatelepülő magyarok ügyintézését törvénymódosítással segítette”, a kislány ügyében pedig a Csongrád Megyei Kormányhivatal nem hibázott, írja a lap.

A lap arról is ír, hogyan alakult így az egész történet. Tehát, amikor a nő és a kislány hazatért, tavaly május végén igényeltek a kislánynak tajkártyát. A hivatal azonban igazolást kért, hogy a kislánynak nincs külföldi biztosítási jogviszonya. Nem sokkal később a nő kezdeményezte, hogy „szerezzenek be a kislányának úgynevezett E 104-es igazolást". A kérést elküldték a brit egészségbiztosítási hivatalnak. 

„A külföldi biztosítót háromszor is megkereste a hivatal a gyermek ügyében.” Végül az idén februárban kiderült, hogy az ehhez szükséges „helybenlakásáról” (ami a kinti biztosítás feltétele) csak szülői engedély birtokában nyilatkozhatnak a britek. Ezzel a hozzájárulással a magyar hivatal szerint majd' három hónapot késlekedett az anya. Júniusban kiküldték a hivatalnak a szülői hozzájárulást, azóta várják a választ, aminek birtokában ki tudják állítani a tajkártyáját.

Rovatok