Index Vakbarát Hírportál

Hűségesküt tett Botkának a leárulózott szocialista

2017. július 31., hétfő 17:52

Békülni utazott Molnár Zsolt Szegedre Botka Lászlóhoz, pedig az MSZP kormányfő-jelöltje múlt héten elég durva szavakkal rontott neki a nyilvánosság előtt. Botka árulónak és fideszes kollaboránsnak nevezte az MSZP befolyásos elnökségi tagját, amivel a nyilvánosság elé hozott egy régi, eddig a színfalak mögött zajló vitát.

"Mielőbb rendezni kell az MSZP-n belüli vitákat", illetve "a célunk közös, a NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) és Orbán Viktor kormányfő leváltása" - ilyen nyilatkozatokkal jelentette be az MTI-nek Molnár a mai szegedi látogatását.

Egy jól értesült szocialista szerint a békülési szándék a hétfő délután Botka-Molnár találkozón is megmaradt. Molnár Zsolt állítólag továbbra is visszautasította Botka vádjait, és jelezte, hogy "teljes mellszélességgel" kiáll a programja mellett. Molnár emellett állítólag ígéretet tett, hogy a jövőben nem foglalkozik a szövetségi politikával, és zárt ajtók mögött beszélik meg a véleménykülönbségeket.

Molnár, aki eddig a szövetséges pártok közötti egyeztetések egyik fő alakja, mozgatója volt, Botkával abban maradt, hogy a jövőben hátrébb lép, és csak a nemzetbiztonsági, biztonsági ügyekkel foglalkozik. Kérdés persze, hogy betartja-e, és ezek után is megmarad-e a párton belüli befolyása.

A Botka-Molnár találkozóról megkérdeztük volna mindkét résztvevőt, de egyelőre nem értük el egyiküket sem.

Botka László később az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy Molnár azt mondta neki, "teljes mellszélességgel" támogatja a szocialisták szövetségi politikáját, amit a májusi kongresszus fogadott el. Botka László tájékoztatása szerint Molnár Zsolt, aki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke is, azt közölte vele, hogy ezután csak biztonságpolitikai szakkérdésekkel kíván foglalkozni. A miniszterelnök-jelölt megjegyezte, ő hívta Szegedre hétfőn Molnár Zsoltot. Ezzel az ügyet lezártnak tekinti.

Molnár Zsolt pedig a Klubrádiónak azt mondta, hogy szerinte "egy konstruktív, jó hangulatú beszélgetésen sikerült minden nézeteltérést tisztázni". Mind a ketten kiálltak az MSZP egysége és a kormányváltás mellett, továbbá megállapodtak abban, ha bármi stratégiai különbség támad, akkor azt belül rendezik le - mondta Molnár.

Az MSZP vezető testülete, az országos választási bizottság (ovb) eredetileg csütörtökön ülésezett volna, Botka azonban azt kérte, már kedden üljenek össze a szocialista vezetők. A keddi tanácskozáson feltehetően az elmúlt napok történései is előkerülnek, bár úgy tűnik Botka most nem akarja tovább élezni a belső vitákat.

Rovatok