Index Vakbarát Hírportál

S. Ábelnek sikerült kifejlesztenie egy bombát, amíg házi őrizetben volt

2017. július 31., hétfő 20:55

Egy hónapos előzetes letartóztatásba került S. Ábel, akit rablás előkészülete miatt fogtak el pénteken a fővárosban, írja az MTI. Ő volt az, aki  joghallgatóként diáktársai megölésével fenyegetőzött, tömeges mészárlásról szóló verseket publikált a blogján, később pedig elítéltek, miután egy budapesti McDonaldsban fegyverrel többször belelőtt a plafonba.

A Fővárosi Törvényszék közölte: S. Ábel házi készítésű bombával kísérletezett és július végére sikerült előállítania egy "megbízhatatlansága és veszélyessége miatt még engedéllyel sem előállítható" robbanószert. Az elkészült bomba a detonáció után 3-5 méter sugarú körben okozott volna súlyos, maradandó sérüléseket, de a pusztító hatást repeszekkel még tovább lehetett volna növelni. S. Ábel egyébként kiöntötte az általa előállított anyagot egy erdős területen.

Az, hogy a férfi mit és miért akart felrobbantani, egyelőre rejtély. Az kiderült, hogy egy barátjával arról beszélt, hogy prostituáltakat kellene kirabolni, a bíróság szerint nem kizárt, hogy a rabláshoz kellett neki a bomba, rablás előkészülete a vád vele szemben.

Ábel a rengeteg ügyben

S. Ábel joghallgató neve 2010-ben jelent meg az országos sajtóban, miután kiderült róla, hogy külföldi iskolai lövöldözések hatására le akar mészárolni 22 embert, hogy aztán magával is végezzen. Ez az általa az internetre kirakott videókból derült ki. Emiatt a Kúria 2015-ben két és fél év letöltendő börtönre ítélte emberölés előkészítése miatt, de ezt az ítéletet az Alkotmánybíróság megsemmisítette, mert meghozatalában egy olyan bíró is közreműködött, aki az ügy egy korábbi szakaszában vizsgálóbíróként járt el, ami összeférhetetlen.

Az AB döntése idején már tudni lehetett, hogy S. Ábel nem csak a lírai énje vonzódik a fegyverekhez, 2013-ban bement a Móricz Zsigmond körtéren egy fegyverrel McDonald’sba, és többször belelőtt a mennyezetbe. Ezért 5 évet kapott első fokon, de az ítéletet később házi őrizetre enyhítették. A házi őrizetben kikevert robbanóanyag miatt most előzetesbe került. A döntés nem jogerős.

S. Ábellel 2011-ben készítettünk videóinterjút:

Tudtam, hogy innen nem lesz egyszerű kikeveredni

Rovatok