Index Vakbarát Hírportál

Botka az angyalföldi polgármesterre bízza Budapestet

2017. augusztus 1., kedd 13:47

Tóth Józsefet kérte fel a budapesti MSZP-kampány irányítására Botka László. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje bejelentette, hogy jövő héten országjárásra indul, és megkezdi a jelöltek bemutatását.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt javasolja, hogy a szocialisták legsikeresebb, legtöbbször megválasztott fővárosi polgármestere, az angyalföldi Tóth József koordinálja az MSZP budapesti választási felkészülését.

Botka László a keddi sajtótájékoztatón közölte, javaslatát a párt országos választási bizottságával még ma ismerteti. Mivel Botka irányítja az ovb-t, így aligha kérdés, hogy a testület jóváhagyja ezt a javaslatot.

Tóth József kiválasztása nem meglepetés, hiszen az angyalföldi polgármester már hónapokkal ezelőtt kiállt Botka miniszterelnök-jelöltsége mellett. A fővárosi pártvezetésbe viszont eddig minimálisan folyt bele, ugyanis úgy tudjuk, nem volt felhőtlen a kapcsolata Molnár Zsolt volt budapesti elnökkel. 2014 óta Kunhalmi Ágnes a budapesti elnök, de a fővárosban Molnár nagy befolyása ezután is megmaradt.

Botka a múlt héten árulónak nevezte Molnárt, majd hétfőn békülő nyilatkozatokat adtak. De Tóth kiválasztása azt jelzi, hogy Botka a fővárosban csökkenteni kívánja Molnár befolyását.

Molnár Zsolt kedd reggel az ATV Start című műsorában azt mondta, az elnökség megbízásából továbbra is az ő feladata "a választási egyeztetések irányítása a fővárosban, vagyis szó sincs bizalomvesztésről." Botka ezek szerint másképp gondolta.

Botka azt mondta, kiemelten fontosnak tekintik a fővárost, több közvélemény-kutatás is azt mutatja, hogy a budapestiek többsége kormányváltást akar - mondta. Botka László hozzátette: az a cél, hogy megnyerjék mind a 18 fővárosi választási kerületet.

Szövetség a DK-val, de nem Gyurcsánnyal

Botka arról is beszélt, hogy a Demokratikus Koalícióval (DK) is szeretne szövetséget kötni, mint ahogy minden kormányváltást akaró szervezettel.

Arra a felvetésre, hogy a DK Gyurcsány Ferenc pártelnök nélkül nem állapodik meg az együttműködésről, Botka László közölte, minden demokratikus politikusnak végig kell gondolnia a saját felelősségét és el kell döntenie, hogy saját politikai túlélése vagy pedig a kormányváltás a fontos a számára. Bízom abban, hogy ezt Gyurcsány Ferenc megteszi - tette hozzá.

Botka László kapott arról is kérdést, lesznek-e belső viták Gyurcsány Ferencről az MSZP-ben. A miniszterelnök-jelölt azt mondta, az a cél, hogy mind a 106 egyéni választókörzetben közös jelölttel induljon a kormányváltást akaró ellenzék és egy közös listára van szükség országosan is. Közölte, a következő időszak legfontosabb feladata lesz, hogy meg tudják találni a szavazatmaximalizálásra legalkalmasabb jelöltet a választókerületekben. 

Listaállítás később

A Molnár Zsolttal, az MSZP országos elnökségi tagjával kapcsolatos vitájáról most azt mondta, az MSZP májusi kongresszusa hatalmas többséggel elfogadta az MSZP politikai stratégiáját. Innentől kezdve minden kormányváltást akaró szocialista és demokratikus politikusnak az a dolga - ezt teszi reményei szerint a jövőben Molnár Zsolt is -, hogy ezt a politikát sikerre vigye - közölte, megerősítve, hogy az ügyet lezártnak tekinti. 

Arra a kérdésre, hogy Molnár Zsolt rajta lesz-e az MSZP választási listáján, a miniszterelnök-jelölt azt mondta, nem tartanak még a listaállításnál.

Kérdezték arról is, hogy Molnár Zsolt, aki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke is egy repülőgépen hagyta a laptopját Madridban. Botka László közölte, nem ismer olyan politikai, közjogi vagy szakmai összeférhetetlenségi szabályt, hogy egy politikus nem lehet feledékeny. 

Jelöltbemutatás jövő héten

Botka jövő héten országjárásra indul és megkezdik a jelöltek bemutatását is. A kiválasztásnál a fő szempont, hogy helyben hiteles, ismert és a legtöbb szavazat megszerzésére alkalmas jelöltet válasszák ki.

Rovatok