Index Vakbarát Hírportál

Felkapta a markoló az egyetlen közkutat a hőségriadó közepén

2017. augusztus 1., kedd 15:45 | aznap frissítve

A gulácsi cigánysor egyetlen közkútja hivatalosan évek óta nem üzemel, még a nyomókart is leszedték az illetékesek, a helyiek viszont egy vassal helyettesítve a hiányzó alkatrészt, azóta is onnan vették a vizet. Az illetéktelen használat felett eddig szemet hunyt a vízszolgáltató, de aztán hétfőn, éppen a legnagyobb kánikulában megjelentek egy markolóval, és kikanalazták a kutat. A vízművek szerint csőtörés volt, a helyiek ebből semmit sem tapasztaltak. Felháborodtak, segítséget kértek a polgármestertől és a vízművektől is, egy nappal később vadiúj kutat kaptak az ezer fős település utolsó utcájába.

„Gulácson a cigánysoron leszerelték az egyetlen közkutat. A roma háztartások jelentős részében nincs bevezetve a víz, így életüket ezzel a döntéssel még nehezebbé tették. Az utcában több gyermek él. Amikor hőségriadót rendelnek el az országban, és vizet osztanak a főbb utak mellett, Gulácson elzárják az egyetlen közkutat a romák elől a cigánysoron. Ez a lépés embertelen tett volt. Ezúton kérjük Ujvári Juditot a település polgármesterét, intézkedjen a kút visszaállításáról. Kérem osszátok meg és roma, nem roma vezetők segítsetek a területen élőknek” – posztolt hétfő délután a Facebookon Patak Gábor, aki korábban Gulácson élt és tanított.

A több mint ezer megosztásnál járó bejegyzés alatt a helyiek és a gulácsi vízműgépész is értekezett arról, hogy ha a vízszolgáltató évek óta szemet hunyt az illetéktelen használat felett, akkor vajon miért éppen a hőségriadó közepén vette el a kutat.

A kút nyomókarját mindenesetre több éve leszerelték. „Mi viszont azóta is onnan hoztuk a vizet, mert a házukba nincs bevezetve, és a következő kúthoz nem tudunk mindig elmenni a gyerekek mellől. Vagy mi van, ha tűz üt ki?” – mondta egy helyi lakó. A kék artézi kút karját a lezárás óta egy vascsővel helyettesítették. Nagyon messzire nem kellett volna menniük, a Google Maps-en a romák utcájától 200-300 méterre látható egy másik kék közkút a település főutcáján

Az utca egyik lakója az Indexnek azt is elmondta, hogy hétfőn több lakó jelezte a szerintük a kánikulában embertelen eljárást a polgármester és a vízművek felé is. 

A gulácsi cigánysor egy lakója az Indexnek azt mondta, szerinte egyszerűen azért jöttek most ki a vízművesek, mert valaki betelefonált, hogy túl sok a darázs a kútnál, és ezzel feltehetően újra felhívta a figyelmet a jogtalan használatra. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt-nél viszont az Indexnek azt mondták, helyszíni szemle során csőtörésre lettek figyelmesek.

"Tegnap, szemrevételezés során műszaki szakembereink nagy tócsát találtak az egyik, hivatalosan nem üzemelő kút környékén, csőtörés miatt eltávolították a közkifolyót" - fogalmaznak az Indexnek küldött válaszukban. "A településrészen továbbra is biztosított volt a vízszolgáltatás, mert a hivatalosan is üzemelő közkút folyamatosan rendelkezésre állt a Szabadság utca 88. szám alatt" - írják. Ez az a kút, ami kb. 300 méterre van a cigánysorról. 

A helyiek felháborodása úgy tűnik, eredményes volt, mert a Tiszamenti Regionális Vízművek már 

kedd délelőtt elkezdett egy új kutat telepíteni a Szabadság utcának a romák lakta részére, délután háromkor pedig már üzemelt is az új kút.

"Az érintett lakók kérésének eleget téve az önkormányzat a továbbiakban a közkút helyének megváltoztatását kéri a Tiszamenti Regionális Vízművektől, aminek társaságunk természetesen eleget tesz még a mai nap folyamán" - fogalmaztak.  Ujvári Judit gulácsi polgármester az Indexnek mindössze annyit mondott, hogy a helyi vízszolgáltató az illetékes a kérdésben, semmilyen egyéb kérdésünkre nem kívánt válaszolni. Így arra sem, hogy korábban miért záratta el az önkormányzat a közkutat, vagy hogy miért nem végezték el a másik kúttal a cserét korábban.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 2013-as Kormányrendelet a közkutak működtetésével kapcsolatban azt mondja ki, hogy „a közkifolyókon szolgáltatott ivóvizet – háztartási célú vízhasználatra – a közműves ivóvízellátásba be nem kötött vagy ivóvíz-szolgáltatás korlátozással érintett ingatlan lakói vehetik rendszeresen igénybe.”

A közkutakat kizárólag háztartási célú használatra azok a lakosok vehetik igénybe, akiknek lakásába az ivóvíz nincs bekötve.

Tehát nem lehet locsolásra, kocsimosásra, vagy építkezéshez használni a közkútból folyó vizet. A közkifolyókon szolgáltatott ivóvíz után keletkező díjat a víziközmű-szolgáltatónak a települési önkormányzatnak kell megfizetnie. Hogy mekkora összeg ez, illetve, hogy évekkel ezelőtt miért szerelték le ennek az érintett közkútnak a karját, arra nem válaszolt a polgármester. 

Rovatok