Index Vakbarát Hírportál

Gyomorforgató állatkínzás történt Óbudán

2017. augusztus 2., szerda 14:46

Durva állatkínzásról számolt be Facebook-oldalán az Állatmentő Szolgálat Alapítvány. A kétségbeesett hangvételű bejegyzésben részletesen leírják egy macska történetét, amelyet a 3. kerületi Szomolnok utcában, egy autó alatt találtak meg.

(A posztban szerepel egy alapértelmezetten kitakart kép, a kitakarást feloldó gombra csak az erős idegzetűek nyomjanak rá.)

Az állatot valaki elevenen megnyúzta, az egyik oldalán teljesen hiányzott a bőr. Amikor megvizsgálták, kiderült, hogy a térdízületét és a péráját is megvágták. Az Állatorvosi Rendelő a Sánta Kutyához orvosai megállapították, hogy emberi szándékosságról van szó, nem valamiféle szörnyű baleset történt. A gondozás ellenére a macska végül elpusztult. Az alapítvány bejelentést tett a rendőrségen, és a bejegyzésben az emberek segítségét is kérik a nyomravezetésben.

Mellékszál, de a megkínzott macskáról szóló bejegyzések alatt, a kommentekben többen kritizálták az állatmentő szervezetet, amiért a kezelésekkel további szenvedésnek tették ki a macskát, holott a képek alapján menthetetlennek tűnt, ezért szerintük jobb lett volna rögtön elaltatni. Az alapítvány szintén kommentekben kiállt a döntés mellett, és egy tíz évvel ezelőtti esetet is felidéztek, amikor hasonló sérüléssel került hozzájuk egy kutya, amelyet végül sikerült megmenteni.

Ahogy a témával foglalkozó tavalyi cikkünkben írtuk, Magyarországon elvileg akár 3 év börtön is járhat állatkínzásért, de a gyakorlatban nagyon ritkán szabnak ki letöltendő büntetést. 2013 és 2015 között például csak a jogerősen elítételt állatkínzók kevesebb mint 5 százaléka kapott börtönt, összesen 26-an a vizsgált két és fél év alatt. Az első magyarországi letöltendő büntetést 2004-ben rótták ki.

Rovatok