Index Vakbarát Hírportál

Szó sem lehet nyomozásról a Soros-plakátok kihelyezése miatt

2017. augusztus 2., szerda 13:38

Elutasította a Fővárosi Főügyészség Hadházy Ákos LMP-s társelnök feljelentését, amelyet a Soros-plakátok kihelyezése miatt tett.

Hadházy hűtlen kezelés elkövetése miatt tett feljelentést, mert szerinte feleslegesen költött el a kormány 5,6 milliárd forintot a "Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén" plakátokra.

Hadházy szerint a közpénzt olyan célra kellene elkölteni, amely a kormány feladatainak ellátásához szükséges, ezeknek a plakátoknak a kihelyezése pedig szerinte nem ilyen.

Olyan kampányokra, amelyek nem a végrehajtó hatalom döntéseivel kapcsolatosak, álláspontom szerint a kormányzati kommunikátorok nem költhetnének, mert azzal hűtlen kezelést valósítanak meg

- állt az LMP-s politikus feljelentésében.

Az ilyen magas összegre elkövetett hűtlen kezelésért akár 10 év börtönbüntetés is járhatna, ám bíróság elé sem kerülhet az ügy, hiszen az ügyészség már el is utasította Hadházy feljelentését.

Az ügyészség ezt azzal indokolta. hogy szerintük társadalmi célja van a plakátnak, ugyanis Soros hatalmas arcképén kívül szerepel rajta a nemzeti konzultáció eredménye is, azaz a "99% elutasítja az illegális bevándorlást" szöveg. Az eredmény kommunikálása pedig azért szükséges, hogy ellássa információval az állampolgárokat.

Vagyis az ügyészség szerint a plakátokon "a kormányzati döntéshez kapcsolódás kimutatható". Az ügyészség az indoklásban hozzáttete, hogy

a plakátkampány morális megítélése és az azzal összefüggő társadalmi-politikai nézetkülönbség a büntetőjog körén kívül esik.

Rovatok