Index Vakbarát Hírportál

Engedéllyel itt tartózkodó menekültek pihennének a Balatonon, de jött egy fideszes

2017. augusztus 4., péntek 15:31

Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő facebookos bejegyzése szerint riadalmat keltett a lakosságban, hogy a Migration Aid nevű segélyszervezet egy osztrák magánszemély felajánlása nyomán a Balatonnál, egy Keszthelyhez közeli településen lévő telken, három, nyaralóként használt faházba a nyáron és a következő hetekben Magyarországon törvényesen tartózkodó, már oltalmazotti státuszban lévő menekültcsaládokat fogadna. A Zalai hírlap online megpróbálta felkutatni a helyet, és környékbeli polgármestereket kérdezgetett, akik a hír hallatán felháborodva nyilatkoztak, hogy

minden törvényes eszközt bevetnének, hogy megakadályozzák ezt.

Az oltalmazotti státuszban lévő, és jelentős traumán átesett menekültek pihenését az alapítvány finanszírozza. A szervezet képviselője, Siewert András azt mondta a lapnak, hogy az egyik település szélén lévő területről van szó, a szomszédok is osztrákok, németek, ezért nem tartanak a helyiek rosszallásától.

„Ez most induló projekt, hasonló Magyarországon még nem volt, nem tudjuk még megmondani, hogyan fog működni. Azokról van szó, akik Magyarországon tartózkodnak már és itt szeretnének maradni, itt próbálnak meg integrálódni, viszont anyagilag nincsenek olyan helyzetben, hogy ezt megengedhetik maguknak". Amúgy rászoruló magyar családokat is vendégül látnak.

A program most indul, a „tranzitokból szabaduló menekült családok számára néhány hetes időtartamra nyugodt, az átélt traumák feldolgozását segítő környezetet biztosítsunk. Területrendezés, háztakarítós és fürdőzős programokat szerveznek nekik.

Ehhez képest a zalavári polgármester, Horváth Ildikó azt mondta a lapnak, a szükséges intézkedéseket megtette, a lakosság érdekeit fogja szolgálni. A közeli Keszthely fideszes polgármestere, Ruzsics Ferenc ennél tovább is ment, ő azt mondta, személy szerint ő megakadályozná az üdültetést, ha az ő városában történne, de a közeli polgármesterekre hivatkozva azt mondta,

 amennyiben ezek a dolgok körülöttünk fognak történni és a törvényes eszközökkel nem tudjuk megakadályozni, mindenképpen valamilyen tüntetést, megmozdulást fogunk szervezni.

Ezt annak ellenére mondta a Fidesz országgyűlési képviselője, hogy a lapnak maga is elismerte, „olyan emberekről van szó, akik menekültként kaptak olyan engedélyt, hogy az unió területén tartózkodhassanak".

Azt is mondta, hogy a tábor „nem jelent letelepedést, de olyan szempontból veszélyes ez a szervezet, hogy mondhatjuk, hogy a tevékenysége része a Soros-tervnek. Ilyen szempontból egyáltalán nem örülünk neki. Hozzátette: a hatóságok is vizsgálják annak jogi lehetőségeit, hogy lehetőleg elkerülhetőek legyenek az ilyenfajta táboroztatások", írja a lap.

Manninger bejegyzése alatt a kommentelők megosztottak, vannak egészen uszító bejegyzések, de olyanok is, akik Manninger bejegyzését szégyentelennek nevezik.

Rovatok