Index Vakbarát Hírportál

Zöldfűszeres túrókrém okozhatott rosszullétet a budakalászi otthonban

2017. augusztus 4., péntek 09:10

Zöldfűszeres túrókrém okozhatott tömeges rosszullétet a budakalászi Napvirág Otthonban, ahol szerdán három ember életét vesztette - írja a Bors. A lap úgy tudja, aznap túrókrémet szolgáltak fel, amitől többeknek ment a hasa, sokan hánytak és kiszáradtak. 

A Szentendrei Járási Hivatal és a Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön indított vizsgálatot a budakalászi Napvirág Idősek Otthonában. A két hivatal népegészségügyi szakemberei megkezdték a járványügyi és élelmezés-egészségügyi vizsgálatot az idősotthonban észlelt hányásos, hasmenéses megbetegedések miatt. Az ott élők közül tízen lettek rosszul, három idős ember pedig meg is halt, bár azt egyelőre nem tudni, hogy a halálesetek összefüggésbe hozhatók-e a gyomor-bélrendszeri megbetegedésekkel.

A Bors szerint egyiküket pénteken boncolják, ebből derül ki biztosan, hogy tényleg ételmérgezés okozta-e a rosszulléteket. 

A betegeket kórházba szállították, a székletminták, az élelmiszer- és ételminták, a tisztasági minták begyűjtése megtörtént, laboratóriumi vizsgálatuk jelenleg is zajlik. A népegészségügyi hatóság a további megbetegedések megelőzése miatt szigorított fertőtlenítést rendelt el. 

Az intézet vezetője szerint a hőhullám is nagyon megviseli az idős betegeket, de fertőzésgyanú valóban felmerült.  A Bors szerint a fertőzéssel összefüggésbe hozható esetek az elfekvőosztályon történtek. 

A Bors felidézi azt a 2006-os esetet, amikor egy miskolci idősek otthonában negyvenketten lettek rosszul az intézmény konyháján készített ételtől. Itt senki nem halt meg, öt embert vittek kórházba. 

Rovatok