Index Vakbarát Hírportál

Jótékonykodnak a megdobált romák a strasbourgi jóvátételből

2017. augusztus 7., hétfő 18:18

Korábban őket segítették ki, most két roma férfi is segít a pénzből, amit a magyar állam fizetett ki nekik jóvátételként, az után, hogy a rendőrség tétlenül nézte, ahogy szélsőségesek rájuk támadnak.

Két devecseri roma férfi, Dömötör Norbert és Király Alfréd januárban megnyerte a magyar állam ellen indított perüket Strasbourgban, mivel 2012-ben a rendőrség tétlenül nézte, amint a szélsőségesek megtámadták családjaikat és közösségüket. A most megérkezett jóvátételből 150-150 ezer forintot mindketten jótékony célra fordítanak, mert korábban őket is ekkora összeggel segítették ki, hogy ki tudják fizetni a magyar bíróságnak az itthon még elbukott per költségeit – írja közleményében a két férfit képviselő Magyar Helsinki Bizottság.

Az ügy öt éve indult: 2012. augusztus 6-án végigvonult Devecseren a Jobbik és a Hatvannégy Vármegye szélsőséges mozgalom, cigánybűnözésről és a halálbüntetés visszaállításáról skandálva, fenyegetőzve és kővel dobálva a romák házait. A rendőrség tétlenül nézte a történteket, az erőszakos tömeget nem oszlatta fel, és később sem igazoltatta a támadókat, így csak egyetlen személyt vontak felelősségre és ítéltek el.

Dömötör Norbert és Király Alfréd ezért beperelték a magyar államot, de a bíróság és a Kúria sem adott nekik igazat, és a 150-150 ezer forintos perköltség megfizetésére kötelezte Dömötört és Királyt, akik a Helsinki Bizottság segítségével gyűjtést indítottak, és ismeretlenek segítségével pár nap alatt elő is teremtették az összeget. Ezért megfogadták: ha a strasbourgi bíróságon megnyerik a pert, visszaadják a támogatást. Dömötör a Fláre Beás Kulturális Egyesületet, Király pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Biztos Kezdet Gyerekházat jelölte meg kedvezményezettként.

A magyar állam a strasbourgi ítélet után fél évvel át is utalta a megítélt összeget – fejenként kb. 7,500 eurót kártérítésként és 3,200 euró körüli összeget perköltségként –, Dömötör és Király pedig most át is adták a felajánlásaikat a szervezeteknek. A Helsinki Bizottság videót is készített az eseményről:

Rovatok