Index Vakbarát Hírportál

Már érdeklődnek az oroszok Pakson

2017. augusztus 10., csütörtök 06:05

Bár a nagy roham még nem indult el, már megjelentek olyan orosz állampolgárok a paksi ingatlanpiacon, akik ingatlant bérelnének – árulta el az Index kérdésére Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a Paks 2 beruházás érezteti-e már a hatását a helyi ingatlanpiacon. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a beruházáshoz orosz szakemberek jönnek az országba, ami a város ingatlanpiacára is a hatást gyakorol majd. Soóki-Tóth Gábor szerint már vannak érdeklődő oroszok, akik elsősorban jó minőségű családi házat, esetleg társasházi lakást bérelnének. „Akik családdal érkeznek, azok inkább a családi házat keresik. Várhatóan a bérlés mellett a tartósan itt maradók egy része vásárlásban gondolkozik majd” – mondta az elemző.

A Tolna megyei település és az ingatlanosok egyaránt fokozódó érdeklődésre számítanak. Fejlesztések is várhatók, köztük több száz családi ház, lakás épülhet. Ezenkívül lesz elkerülő út, és a kalocsai Duna-híd is megépülhet.

Az idei év első hét hónapjában a külföldi vevők aránya az Otthon Centrum összes lezárult tranzakciójából mindössze 1,4 százalék volt. „A külföldiek között Budapesten 10 százalék volt az orosz nemzetiségű, a vidéki városokban ennél kevesebb. Az adataink nem támasztják alá, hogy jelentősen megugrott volna az orosz ingatlanvásárlások aránya" – magyarázta Soóki-Tóth Gábor.

Paks azzal számol, hogy vegyes – családi házas, sorházas és társasházas – beépítésű lakótelepet hoznak létre, de ehhez egyidejűleg a hozzátartozó utat, közművet is meg kell tervezni. „Természetesen nem mindenki Pakson lakik majd, de az itt maradó üzemeltetőknek városunkban kell lakhatást biztosítanunk, bölcsődével, oktatási, kulturális és egészségügyi létesítményekkel" – mondta Szabó Péter alpolgármester a Paksi Hírnök helyi lapnak még májusban. A város főépítésze pedig tavasszal arról beszélt, hogy a lakótelep területének szabályozási terve várhatóan az ősz folyamán kerül majd a képviselő-testület elé, míg az építkezés legkorábban a jövő év tavaszán várható.

A paksi beruházás csúcsa 2021–2022 környékén várható, ekkor nagyjából hétezer ember dolgozik majd a beruházáson. Mivel lesznek, akik családosan érkeznek, így akár 10-12 ezer dolgozó is megjelenhet a városban, ami nem kevés, főleg ha azt nézzük, hogy a városban jelenleg 19-20 ezer ember él. A 10-12 ezer dolgozóból mintegy 2,5-3 ezer orosz szakember lesz, de számítani lehet németekre, finnekre, csehekre is. A beruházásban több cég is érintett lesz, amelyek maguk gondoskodnak a dolgozók lakhatásáról. Korábban Rjabov Vadim, a Roszatom építési igazgatója azt mondta, hogy egy 10 kilométeres zónában képzelik el a munkavállalók elszállásolását, de ez a kör lehet nagyobb, szeretnék, ha csoportban lennének. Rjabov a családjával már Pakson lakik, és azt szeretné, ha a cégek vezetői is ott laknának majd, hogy így kerüljék el az ingázást. 

Borítókép:  A paksi atomerőmű előtérben a Duna-víz csatorna 2014.-ben.  - fotó: Máthé Zoltán / MTI

Rovatok