Index Vakbarát Hírportál

Kokainozott a baleset előtt a Dózsa György úti gázolás gyanúsítottja

2017. augusztus 21., hétfő 16:34

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2017. augusztus 21-én elrendelte M. Richárd házi őrizetét, aki a gyanú szerint 2017. május 15-én érvényes vezetői engedély nélkül, autójával a Dózsa György úton halálos közúti balesetet okozott, áll a közleményben. Ahogy azt ma korábban megírtuk, a férfi szabadon távozhatott a bíróságról, nem került előzetes letartóztatásba.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2017 májusában érvényes vezetői engedély nélkül vezetett Mercedesével a Budapest XIII. kerületi Dózsa György úton, a külső forgalmi sávban, jóval túllépve a megengedett sebességet. A Kassák Lajos utcai kereszteződésnél összeütközött a Dózsa György úton, a Tüzér utca irányából érkező, a kereszteződésnél balra kanyarodó, a belső forgalmi sávban szabályosan közlekedő, Citröennel. Az ütközés következében a két autó felsodródott az út jobb oldalára, ahol a trolibusz megállójában elütöttek három ott várakozó személyt.

A baleset következében a Citröen két utasa meghalt, a várakozó személyek közül egy személy, illetve az autó sofőrje súlyos, míg további két személy könnyebb sérüléseket szenvedett. A Fővárosi Törvényszék közleményéből derült ki viszont a balesetet követő vizsgálat megállapítása, hogy

a gyanúsított az esetet megelőzően kokaint fogyasztott.

A közlemény szerint így a férfi cselekménye bizonyítottság esetén halálos közúti baleset gondolatlan okozásának vétsége és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklása vétsége megállapítására lehet alkalmas.

A Fővárosi Főügyészség bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését. A bírósági ülésen a gyanúsított meghatalmazott védője elsődlegesen védence szabadlábra helyezését, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását kérte. A bíróság végül nem az előzetes letartóztatásról, csak a házi őrizetről döntött.

A bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúját a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyvek és fényképfelvételek, rendőri jelentések, orvosi iratok és látleletek, tanúvallomások, kamerafelvételek és szakértői vélemények támasztják alá, írja a közlemény.

A házi őrizetről a következőképpen fogalmaz a közlemény:

"A bíróság a kényszerintézkedés különös okának vizsgálata során megállapította a rendelkezésre álló adatok alapján, hogy a gyanúsított a gyanú szerinti bűncselekmények elkövetésével a vele szemben részben szintén közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt vált gyanúsíthatóvá. E körülmény, továbbá a gyanúsított életvitelére vonatkozó nyomozati adatok, illetve a gyanú szerinti bűncselekmény jellege együttesen megalapozzák a terhelt esetében a bűnismétlés veszélyét, mely különös veszély a bíróság álláspontja szerint házi őrizet elrendelésével kiküszöbölhető, figyelemmel a terhelt meg nem cáfolt lakhatási és megélhetési lehetőségeire, valamint a gyanú szerinti bűncselekmény jellegére."

A bíróság végzése nem jogerős.

A 24 interjút készített M. Richárd ügyvédjével, aki elárulta, hogy a vádlott 135-140 km/h-val hajtott, amikor az autójával balesetet szenvedett.

M. Richárdról a baleset után megírtuk: egy szebb napokat megélt keresztapa bizalmasa, ismert figurája az éjszakai életnek. Többször ült már börtönben, egyik vádlottja volt a kecskeméti maffiaper néven elhíresült pernek, amelynek elsőrendű vádlottja az a Radnai László volt, aki később a kilencvenes évek leszámolásos gyilkossági ügyekben zajló perek egyik koronatanújaként is ismertté vált.

A baleset után egy hónappal kiderült, hogy M. Richárd egy nagyobb, fekete, kabrió Mercedesszel járja a várost. Először azt lehetett hinni, hogy a jogosítványát se vették el, később kiderült, hogy de igen, sőt, már a baleset idején sem rendelkezett jogosítvánnyal, később „eltiltás hatálya alatt történt járművezetés” miatt pénzbírságot is kiszabtak rá.

Az éjszakai életben az a hír járja, hogy "védettséget" élvez, mert együttműködik a rendőrséggel.

Borítókép: M. Richárd a Budai Központi Kerületi Bíróságon. MTI / Mohai Balázs

Rovatok