Index Vakbarát Hírportál

Már 13 gyanúsított van a Czeglédy-ügyben

2017. augusztus 24., csütörtök 08:45

Újabb iskolaszövetkezet vezetőjét gyanúsították meg a szombathelyi költségvetési csalás kapcsán, így már tizenhárom gyanúsított van Czeglédy Csaba ügyében – írja a Magyar Idők.

A lap értesülését Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője erősítette meg. A hatóság szökés veszélye miatt kezdeményezte az új gyanúsított előzetes letartóztatását. Legutóbb két hete egy szombathelyi férfit vettek őrizetbe, aki egy bodajki székhelyű iskolaszövetkezet vezetője volt.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben. Június 15-én helyezték előzetes letartóztatásba, miután ellene és társai ellen költségvetési csalás miatt büntetőeljárást indítottak a NAV Csongrád megyei igazgatóságának pénzügyi nyomozói.

A gyanú szerint a bűncselekmények következtében az állami költségvetést több mint hárommilliárd forintos vagyoni hátrány érte. Czeglédy Csaba vezetése alatt a Humán Operátor Zrt. 2015-2016-ban munkaerő-közvetítő tevékenységet végzett több magyarországi cégnek. A csoport tagjai olyan számlázási láncolatot alakítottak ki, amelyben a cég a szerződésben vállalt kötelezettségét papíron több alvállalkozón, iskolaszövetkezeteken keresztül látta el, de a munkaerőt közvetlenül biztosította. A gyanú szerint az iskolaszövetkezetek a számlázási lánc végén álltak, és a szerepük csak a fiktív számlák kiállítása volt, hogy a zrt. így csökkentse az adófizetési kötelezettségét.

Rovatok