Index Vakbarát Hírportál

Aranykéz utcai robbantás: Portikék perújítást kérnek

2017. augusztus 28., hétfő 06:05

A napokban benyújtja a Kúriához perújítási kérelmét az Aranykéz utcai merénylet miatt jogerősen 13 év fegyházat kapott Portik Tamás ügyében Szikinger István védő – tudta meg a Magyar Idők. Az ügyvéd a lapnak azt mondta: a védelem jogait olyan mértékben korlátozták mind első, mind másodfokon, hogy annak orvoslása csak perújrafelvétel keretében lehetséges.

Védencemet egyetlen vallomás, a szlovák szervezett bűnöző, Milos Kastan vallomása alapján ítélték el felbujtóként, ám a védelem nem tehetett fel kérdéseket a tanúnak, aki álláspontunk szerint szavahihetetlen – mondta az ügyvéd. Szerinte a perújításban egy másik, fontos kérdést is tisztázni kell, jelesül a koronatanú, K. Györgyi szavahihetőségét.

A tanú mind az Aranykéz utcai perben, mind a Prisztás-perben tanúvallomást tett, ám a vallomását az Aranykéz utcai perben a bíróságok kizárták a bizonyítékok közül, mondván: a tanú szavahihetősége megkérdőjelezhető. Ugyanakkor a Prisztás-gyilkosság ügyében éppen K. Györgyi vallomása alapján kapott 15 év fegyházat az olajozós ügyek egyik főszereplője, az Energol Rt. volt igazgatója. Szikinger szerint ezt az ellentmondást is csak a perújítással lehet feloldani.

Prisztás József 1996-os kivégzése ügyé­ben Portik Tamást Tuza Péter ügyvéd védte. A lap úgy tudja, egyelőre nem döntött a védencével közösen arról, hogy abban az ügyben is perújítást kérnek a Kúriától vagy sem.

A Magyar Idők megjegyzi: a perújítás egy jogorvoslati lehetőség abban az esetben, ha a bíróság jogerős ítéletével elbírált bűncselekménnyel kapcsolatosan olyan új bizonyíték kerül elő, amely a terhelt felmentését, illetve bűnösségének megállapítását, esetleg lényegesen enyhébb – más esetben lényegesen súlyosabb – büntetését valószínűsíti.

Rovatok