Index Vakbarát Hírportál

Lázár: Nem vagyok miniszterelnöki szótár

2017. augusztus 31., csütörtök 14:04

A nyári szünet utáni első kormányzati sajtótájékoztatón Lázár János először a kormány csütörtöki üléséről számolt be, ahol áttekintették a menekültügyi helyzetet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a felelősségvállalás, a szolidaritás és a kölcsönös segítségnyújtás jegyében Orbán Viktor ma levélben Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordul.

Eddig 800 millió euróba, 270 milliárd forintba került a határ védelme, amit a kormány lényegében egyedül finanszírozott, mondta Lázár. A miniszterelnök a levelében azt kéri, hogy Olaszországhoz, Görögországhoz és Bulgáriához hasonlóan a magyar rendkívüli költségek viseléséhez 50 százalékban, 400 millió euróval járuljon hozzá az Európai Unió.

Cselekedettel és nem kéréssel kezdtük a határ védelmét,

joggal számítunk rá, hogy az unió védelmének költségeiből az EU is kiveszi a részét, konkrét tettekben is megvalósul ez – mondta Lázár.

Közölte, hogy szerdán 680 migráns tartózkodott Magyarországon: befogadó-állomáson 190, 433 a tranzitzónában, a többiek idegenrendészeti őrzött szálláson.

A kormány szolidaritásáról biztosította Varsót az EU-val és Németországgal folyó vitájában a velük szemben alkalmazott kettős mérce miatt, amit a magyar kormány elfogadhatatlannak tart. "Amit a nyugat-európai országoknak szabad, azt a kelet-európaiaknak is" – fogalmazott.

Lázár a gazdaság állapotát is hosszan méltatta, és – talán már a kampány jegyében – a 2010 óta elért eredményeket ecsetelte részletesen.

"Pozitív dolgok történtek sokak kemény munkája miatt"

– foglalta össze végül a tirádát, amit aztán a tanévkezdésre tekintettel az oktatáspolitikai vívmányok felsorolásával folytatott.

Az augusztusi kabinetüléseken az alábbi fontosabb ügyek kerültek elő:

Ezután következtek a kérdések.

Rovatok