Index Vakbarát Hírportál

Nincs több közpénz a helyi focinak, döntött a Fidesz

2017. szeptember 5., kedd 20:49

A politika magán kezdi a spórolást Pécsen - mondta a Pécsi Újság.hu-nak Csizi Péter fideszes parlamenti képviselő kedden, néhány nappal azután, hogy kvázi megpuccsolták Páva Zsolt polgármestert.

Csizi az MTI összefoglalója szerint közölte: különadót tervez kivetni a pécsi multinacionális vállalatokra az a 27 pontból álló javaslatcsomag, amely a csütörtöki közgyűlésre készül el. Úgy fogalmazott, hogy a város 7,5 milliárd forintos hiányának lefaragását célzó csomag lényege, hogy a politika magán kezdi a spórolást, nem hárítja át a pécsiekre.

A különadó pontos mértéke csütörtökön dől el, a lakosság újabb helyi adókra, vagy a jelenlegiek emelésére számítania - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy az NB III-ban szereplő Pécs Mecseki Futball Club a jövőben nem működhet az önkormányzat támogatásából.

Csizi Péter tagadhatatlannak nevezte, hogy nincs könnyű helyzetben a pécsi önkormányzat. Emlékeztetett: katasztrofális állapotban vették át a közösségi közlekedést a várost 2009 előtt irányító MSZP-től.

"A járatok havonta ezerszámra maradtak ki, és még ki is lopták a járműparkot egy külső cégbe" - fogalmazott a politikus, hozzátéve: hatmilliárdos hitelt vettek fel a buszok cseréjéhez, "a törlesztéséből fakad a hiány döntő hányada".  "A mostani hiány gyökere 2009 januárjában keresendő, amikor a szocialisták eladták a buszokat" - jelentette ki Csizi Péter.

A politikus leszögezte: nem történt puccs a városban azzal, hogy az ő vezetésével felállt az önkormányzat irányítását segítő új, stratégiai kérdésekben a határozatokat előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség. Továbbra is Páva Zsolt polgármester vezeti a várost. A tanácsadó testület nem az önkormányzat, hanem a pécsi Fidesz-KDNP frakció stratégiai irányítását végi - szögezte le Csizi Péter.

A politikus közölte: számítanak a kormány segítségére, azonban a konkrét javaslatokkal az önkormányzatnak kell előállnia.

Rovatok