Index Vakbarát Hírportál

Lázár: Ha Kósa Lajost Orbán Viktor felkéri miniszternek, azt egy nagyon jó döntésnek tartom

2017. szeptember 7., csütörtök 14:07 | aznap frissítve

Lázár János miniszter és Kovács Zoltán a 97. kormányinfón a következő kormányzati történésekről döntésekről számolt be.

A hét fejleményeiről, fontos döntéseiről szóló kormányinfón Lázár János miniszter azzal kezdte, hogy a kormány a héten kabinetülésen volt, ahol a elsősorban

a kvótaper szerdai döntését boncolgatták.

Ezekre jutottak:

Az EU-s támogatás ellenőrzése valójában Orbán elleni személyeskedés

A kvótaper értékelése után

a gazdasági növekedésről is szót ejtett Lázár miniszter.

8923 milliárd uniós forrásból 6702 milliárd forintot már szétosztott a kormány, a maradék 2000 milliárd forintról nincsen még döntés. 1300 milliárd forint jut vidékfejlesztésre, ebből eddig 745 milliárd forint sorsáról döntöttek, mondta.

Lázár János beszélt arról az ellenőrzésről is, aminek a keretein belül EU-s projekteket vizsgálnak szeptember végén Magyarországon a német CDU-t (néppárti) képviselő Inge Gräßle vezetésével. A miniszter azt mondta, próbált a képviselővel kapcsolatot teremteni, de nem sikerült. Szerinte egyébként kizárólag Orbán Viktor személye miatt ellenőrizik Magyarországot, például a felcsúti kisvasút projektet. "Próbáltam meghívni én is, de őt Csak Orbán Viktor személye érdekli, tőle jön idegbe, ahogy mondja. (...) A képviselőasszony hosszú ideje érdeklődik a miniszterelnök iránt. Egy Facebook-bejegyzés szerint irritálja őt Orbán Viktor" - sejtette az EU-s ellenőrzés hátterét Lázár.

A miniszter szerint az ellenőrzés kizárólag politikai diszkrimináció kisstílű megnyilvánulása. Szerinte habár szintén jobboldali, néppárti politikusról van szó, Inge Gräßle egyszerűen utálja Orbán Viktort, mert valami baja van vele, ezért megy majd a német képviselő Felcsútra ellenőrizni az EU-s támogatás felhasználását. Nem érti, a többi öt hazai kisvasutat miért nem vizsgálja meg. Újságírói kérdésre azt mondta, hogy a kisvasút túlteljesítette a vállalt utasszámokat.

Lázár felesége is szóba került

Lázárt a feleségéről is kérdezték, ugyanis Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtökön, Budapesten tartott egy sajtótájékoztatót, amin Lázárnéról is szó esett. Hadházy szerint "a Miniszterelnökséget vezető Lázár János felesége Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz hasonlóan egy olyan szervezet vezetőjeként "herdálja" az uniós pénzeket, amely elesett, kiszolgáltatott emberek segítésére kapott támogatást".

Lázár erre reagálva azt mondta, nem érti, hogy Hadházi Ákos képviselő miért hozta kapcsolatba a feleségét Farkas Flóriánnal. Szerinte cigányozás íze van ennek az egésznek, és Ron Werbert sejti a cigányozás mögött.

"Mondták már a családomra, hogy kulák, hogy zsidó, most éppen cigányoznak"

- fogalmazott, majd kicsit nyugodtabban hozzátette, hogy vitára alkalmasnak tartja, hogy a felesége tagja lehet-e egy társadalmi szervezetnek. Ez az alapítvány, amiről szó van, koraszülött gyerekek családjait segíti, és 1,2 milliárd forintos támogatást kapott ez a szervezet. A támogatást egy szakmai programra kapták, amihez Lázár nem ért, de készséggel kivizsgáltatja az ügyet, és ha szükséges a felesége lemondása, akkor lemond a szerepvállalásáról. 

Mi lesz Kósa Lajossal?

Újságírói kérdés érkezett arról, hogy Lázár tud-e arról, hogy Kósa Lajost talán már a jövő heti kihelyezett velencei kormányülésen leváltják-e frakcióvezetői posztjáról, hogy miniszteri pozíciót kaphasson és Gulyás Gergely léphessen a helyére. Erre azt mondta, nem tud arról, hogy született volna ilyen döntés.

"Hogy ki a kormány tagja, azt a miniszterelnök dönti el. Szerintem Kósa Lajos kiváló frakcióvezetői és korábban polgármesteri munkát végzett. Ha miniszterelnök úr őt most vagy a jövőben arra kéri, hogy legyen a kormány tagja, én azt egy nagyon jó döntésnek tartom, mert Kósa Lajos alkalmas arra, hogy kormányzati feladatot kapjon" - fogalmazott egy újabb vonatkozó újságírói kérdésre. (A kormányinfó után nem sokkal Kósa Lajos a HVG-nek megerősítette, hogy valóban tárca nélküli miniszter lesz.)

További bejelentések, válaszok

Rovatok