Index Vakbarát Hírportál

A kormány az EBESZ-hez és az ENSZ-hez fordult az ukrán oktatási törvény miatt

2017. szeptember 11., hétfő 12:17 | aznap frissítve

A magyar kormány levélben fordult az EBESZ főtitkárához, a szervezet nemzeti kisebbségi főbiztosához és soros elnökéhez, valamint az ENSZ emberi jogi főbiztosához, az EU szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztosához annak érdekében, hogy tájékoztassa őket az ukrán oktatási törvény magyar kisebbségeket érintő részéről, és intézkedéseket sürgessen, hogy a törvény ne léphessen életbe

- jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatóján.

Mint ismert, az ukrán parlament által kedden elfogadott törvény három év átmeneti idő utánaz általános iskola 5. osztályától felfelé az ukrán nyelv használatát tenné kötelezővé minden ukrán állampolgár - így a kárpátaljai magyarok - számára is. A módosított oktatási törvényt Petro Porosenko ukrán elnöknek kell aláírnia ahhoz, hogy a jogszabály életbe léphessen. 

A külügyminiszter elmondta, az ügyben egyeztetett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével, és a minisztérium bekérette az ukrán nagykövetet is. Mivel az ukrán nagykövet nem tartózkodott Budapesten, az ügyvivő ment be a minisztériumba, ahol Magyar Levente külügyi államtitkár fogadta. Szijjártó elmondása szerint a találkozón az ukrán ügyvivő továbbra sem tudott elfogadható magyarazattal szolgálni a törvényre, ahogy eddig senki, így az ukrán külügyminiszter sem. Mindössze azt hangsúlyozzák, hogy alapvető elvárásként fogalmazzák meg, hogy az Ukrajnában élők beszéljenek ukránul.

Szijjártó közölte,

ezt a magyarázatot cinikusnak és igaztalannak tartom, és nem igazolják a döntés létjogosultságát.

Újságírói kérdésre Szijjártó Péter elmondta, hogy utasításba adta, hogy a magyar diplomácia egyetlen nemzetközi szervezetben sem támogathat ukrán kezdeményezést, és nem támogathat semmilyen, Ukrajnának fontos döntést. 

Ugyanakkor Magyarországnak nagyon sarkos véleménye van arról, ami ma Ukrajnában folyik, tehát a területi integritásuk megőrzésében, az Oroszország elleni gazdasági szankciók megszavazásában számíthatnak Magyarországra.

Szintén újságírói felvetésre a külügyminiszter azt felelte, hogy örül az ellenzéki pártok vasárnapi tüntetésének, "mert minél többen mondjuk ugyanazt a véleményt, annál jobb", és ha Bokros Lajos, a MoMa elnöke megkeresi a szeptember 20-ra tervezett Porosenko-találkozó előtt, akkor  készséggel áll elébe.

Orbán a KMKSZ elnökével tárgyalt

Orbán Viktor Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével tárgyalt hétfőn az Országházban. A kormányfő sajtófőnökének közlése szerint a megbeszélésen megállapították: Ukrajna parlamentje elfogadott egy új oktatási törvényt, amely ellehetetleníti a kisebbségi nyelveken történő oktatást, így a magyar nyelven folyó nevelő munkát is. Ez ellentétes mind az ukrán alkotmánnyal, mind Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és nagyon hátrányosan érinti az ukrán-magyar kapcsolatokat.

Magyarország következetesen kiállt Ukrajna szuverenitása és európai uniós integrációja mellett, valamint élharcosa volt annak, hogy Ukrajna haladéktalanul kapja meg a vízummentességet az Európai Unióba. Orbán Viktor és Brenzovics László éppen ezért különösen méltánytalannak tartja az ukrán parlament magyar kisebbséget sújtó döntését.

Rovatok