Index Vakbarát Hírportál

A Néprajzi Múzeum helyére költözik a Kúria és a Legfőbb Ügyészség

2017. szeptember 13., szerda 18:13

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője és a legfőbb ügyész szerdán Budapesten arról, hogy a Kúria és a Legfőbb Ügyészség visszaköltözik eredeti, Kossuth téri épületébe - tájékoztatta az MTI-t a Kúria.

Az OBH sajtóközleményében az áll: a kormány tervei alapján az egykori budapesti Igazságügyi Palota (amely jelenleg a Néprajzi Múzeumnak és a Politikatörténeti Intézetnek ad otthont) rekonstrukciójával a Kúria visszaköltözik eredeti épületébe, és abban a Legfőbb Ügyészség is helyet kap.

A nyilatkozat arról rendelkezik, hogy az intézmények együttműködnek és létrehozzák a Kúria Épület Projekt elnevezésű szervezetet, amelynek feladata érdekeik képviselete és egyeztetése az épület rekonstrukciójánál. 

A Kúriát 1723-tól említik ezen a néven, a második világháború után a kommunista diktatúra a történelmi intézményt "bosszúból megszüntette és száműzte" a neki épített épületből. Darák Péter, a Kúria elnöke csodának nevezte, hogy a Kúria fél évszázad után újra beköltözhet régi épületébe.

A legfőbb bírói fórum vezetője elmondta, a szándéknyilatkozat aláírása az első lépés a visszaköltözéshez vezető úton. A közleményekben idézték Polt Péter legfőbb ügyészt is, aki szerint a Legfőbb Ügyészség és a bíróság elhelyezése egy épületben az igazságszolgáltatás egységét jelképezi, amelyben az ügyészi szervezet az igazságszolgáltatás fontos közreműködője.

Handó Tünde, az OBH elnöke azt mondta: közös törekvés, hogy az Igazságügyi Palota visszanyerje eredeti rendeltetését. "Szimbolikus jelentősége van, hogy a nemzet főterén újra megjelenhet az alkotmányos hatalmak, a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom egysége" - tette hozzá.

Rovatok