Index Vakbarát Hírportál

Az Origo és a Ripost milliókat fizethet, amiért Gulyás Márton magánéletében vájkáltak

2017. szeptember 15., péntek 16:28 | aznap frissítve

A két kormánypárti szócső az elmúlt évek egyik legotrombább közéleti húzásával áprilisban arról cikkezett, hogy az aktivista Gulyás, miután kiengedték a háromnapos őrizetből, belépett egy általuk "speciálisnak" címkézett online társkeresőre. Gulyásék azért voltak őrizetben, mert a Lex CEU elleni egyik tüntetés során festékkel dobálták a Sándor-palotát.

Gulyás Márton a nyáron pert indított a két lap ellen, és a Fővárosi Törvényszék most a Ripostot 3,5 millió, az Origo kiadóját 800 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte. A lapoknak elérhetetlenné kell tenniük a cikkeket, és attól is eltiltották őket, hogy Gulyás magánéletében vájkáljanak, vagy a privát célú fotóit közzétegyék. Gulyás keresetének az emberi méltósága megsértésére és a jogellenes adatkezelésre vonatkozó részeit a törvényszék elutasította.

A bíróság azért ítélt meg ilyen nagy összegű sérelemdíjat, mert úgy találták, hogy a cikkek kifejezetten azért születtek, hogy Gulyást a nemi irányultságára való utalgatással lejárassák. Az ítélet nem jogerős.

Rovatok