Index Vakbarát Hírportál

Tényleg senkinek nem tűnt fel az azeri korrupciós számláról Magyarországra érkező kétmilliárd forint?

2017. szeptember 19., kedd 14:16

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke szinte az összes kormányzati és állami szervet felszólította, tisztázzák az azeri baltás gyilkos 2012-es kiadatásának és az Azerbajdzsánból egy magyarországi számlára érkezett pénz közötti összefüggéseket. Molnár Zsolt keddi, a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján a következő intézmények vezetőit szólította meg:

Molnár Zsolt felidézte: a testület legutóbbi ülésén a kormánypárti többség nem engedte, hogy tényfeltáró vizsgálatot kezdjenek, ezért Pintér Sándor belügyminiszternek írásban juttatta el kérdéseit az azeri kiadatással, annak nemzetközi vonatkozásaival, az Alkotmányvédelmi Hivatal tevékenységével, valamint a sajtóhírekben megjelent bankszámlákkal összefüggésben.

A szocialista politikus felidézte, hogy már a 2012-es kiadatás idején egy sor elmélet szökkent szárba  - itt vettük sorra őket - arról, miért adhatták ki Safarovot "botrányos körülmények között", de leszögezte, hogy az ügy 

Magyarország nemzetközi tekintélyét már tönkretette, a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok azóta sem álltak helyre.

Molnár Zsolt kiemelte, hogy az ügynek vannak a nemzetbiztonsági szolgálatokon túlmutató szálai is, mivel ahírek szerint hét-, illetve kilencmillió dollár érkezhetett Azerbajdzsánból egy Magyarországon, az MKB Banknál vezetett számlára. Ez kérdéseket vet fel a pénzmosás elleni küzdelmet, s az átlátható bankszámlák feletti felügyeletet érintően is.

Kérdés, hogy mikor, miért és hogyan zajlottak ezek a pénzátutalások, miért nem tűnt fel az akkori PSZÁF-nak, majd az MNB-nek, a NAV-nak, az MKB-nek, hogy gyanús utalás.

- fejtette ki a politikus, hozzátéve: kérdés, hogy az MKB jelezte-e a gyanús utalást, az MNB-nél, a NAV-nál mulasztottak-e ez ügyben, és milyen információi vannak erről a felügyeletüket ellátó Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

Magyarország 2012. augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek.

Szeptember elején több nagy európai lap összehangolt nyomozásának eredményeként derült ki, hogy Azerbajdzsán 2012 és 2014 között 2,5 milliárd eurót (mintegy 775 milliárd forintot) költött befolyásos külföldi tisztségviselők és szervezetek, a többi között az Európa Tanács "támogatására", illetve luxuscikkek vásárlására.

(MTI)

Rovatok