Index Vakbarát Hírportál

Hamis tanúzás miatt bíróság előtt a romagyilkosságok koronatanúja

2017. szeptember 21., csütörtök 04:26

A tanúvédelmi program hiányosságairól is szólt F-né Ny. Éva tárgyalásának első napja szerdán, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Bűnösnek érzem magam

– vallotta a bíróság előtt F-né Ny. Éva a romagyilkosságok egykori koronatanúja, aki hat évvel ezelőtt megváltoztatva a vallomását a bíróság előtt alibit igazolt a gyilkosoknak.

„De kényszer alatt cselekedtem.”

Hat embert ölt meg a négy gyilkos

A 2008-2009 között, nagy pontossággal megtervezett és végrehajtott romák elleni támadássorozatnak hat halálos áldozata, és öt súlyos sérültje volt. A romákat célba vevő támadások közül az első a galgagyörki volt 2008. július 20-án. Ezt követte Piricse, Nyíradony-Tamásipuszta, Tarnabod, majd Nagycsécs. Itt 2008. november 3-án Nagy Józsefet és sógornőjét, Illés É vát gyilkolták meg. 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön lőtték agyon a 28 éves Csorba Róbertet és kisfiát. Tiszalökön 2009. április 22-én lelőtték az 54 éves Kóka Jenőt. Az utolsó támadás 2009. augusztus 3-ra virradóra történt Kislétán. Ekkor gyilkolták meg az ágyában alvó, 43 éves Balogh Máriát, 13 éves kislányának pedig maradandó sérüléseket okoztak.

Börtönt kér az ügyészség

Az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekményre elkövetett hamis tanúzás bűntettével vádolja F-né Ny. É. E-t. A vádlottat tanúként hallgatták ki a „roma gyilkosságok” néven közismertté vált bűnügyben a Budapest Környéki Törvényszéken. A vádirat szerint F-né Ny. É. E. – annak ellenére, hogy a hamis tanúzás törvényi következményeire többször is nyomatékosan figyelmeztették – az alapügy lényeges körülményeiről több alkalommal is hamisan nyilatkozott. Az ügyészég börtönben letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben. Ha bűnösnek találják, 2-8 évnyi szabadságvesztés szabható ki rá.

A négy gyilkost Debrecenben, az azóta megszűnt Perényi 1 szórakozóhelyen fogták el. Ennek üzemeltetője  volt F-né Ny. Éva, aki a négy gyilkos munkaadója és egyikük, Kis Árpád szeretője is volt.

Az asszony volt az, aki alibit igazolt a ma már jogerős ítéletét töltő négy gyilkosnak a bíróság előtt – korábbi vallomását megváltoztatva  azt állítva, hogy a gyilkosság idején a szórakozóhelyen voltak. 

A becenevén Nyafiként ismert nő a bíróságon nem kívánt újra vallomást tenni, írásban azonban benyújtott egyet, amelyet a bíró olvasott fel. 

Eszerint Nyafi kényszer hatása alatt, félelemből változtatta meg akkor vallomását, ami miatt még 2014-ben emeltek vádat ellene. (Az első tárgyalás napja azért húzódott eddig, mert ahhoz meg kellett válni a gyilkossági ügyben a jogerős ítéletet.)

A tárgyalóteremben csak a szeretőt látták bennem. Ki látta az anyát, aki mint űzött vad menekül és próbálja a gyermekét megvédeni? Senki. A médiáról nem is beszélve.

A tárgyaláson minden alkalommal Kiss Árpád előtt kellett elhaladnom. Minden tárgyalási napot randiként élt meg, lihegett a nyakamba, sugdolózott a nyakamban, éreztem a szagát.

50 centiméterre voltam a vádlottól, a szeretőmtől, a gyilkostól, aki embereket ölt meg random.

Hallottam ahogy zihál”  írta az asszony az átadott vallomásban. „Értettem a bíró figyelmeztetéseit a tárgyalás alatt, de nem tehettem másként. Kértem a bírót, nézze meg a telefonom cellainformációit, hol voltam, amikor a gyilkosságok történtek. Nézzék meg az utcai kamerafelvételeket”  mondta az asszony ezzel arra utalva, hogy ezek tulajdonképpen segítségkérő jelzések voltak, miközben hamis tanúvallomását tette.

„Próbáltuk élni mindennapjainkat a gyermekemmel, de úgy éreztem, nem tudnak megvédeni mnket a nyomozók. Kiss Árpád bizalmát ezért vissza akartam szerezni, hogy tudjam, mi a terve még velünk. Férfi-nő kapcsolatunkban is megismertem a jellemét, tudtam, hogy bosszúálló.”

Amikor megbizonyosodott arról, hogy Kissnek köze van a gyilkosságokhoz, hallgatott, attól tartva, hogy Kiss megöli gyermekét.

„Nagy hibát követtem el azzal, hogy hallgattam és hogy a tárgyalások alatt hagytam magam manipulálni.”

„Anyaként mindent megtettem. A nyomozók nem tettek meg mindent értünk. Miért nem hallgatták le Kis Árpád telefonhívásait? Ezáltal bizonyítani tudnám, milyen nyomás alatt álltam a részéről.”

Az ügyészség szerint azonban Nyafi maga kérte írásban a tanúvédelmi program lezárását. „Ny. Éva és Kiss három éven át, 2009-2011 során több száz levelet váltottak, nem félelemről, ezek nem félelemről, hanem belsőséges kapcsolatról szólnak.” Az ügyész úgy vélte, Ny. Éva a csomagokat, pénzt, leveleket magától küldte, önszántából tett hamis tanúvallomást és szerzett be egy másik telefont hogy azon beszélhessen vele.

Az addig hallgató Ny. Éva itt észrevételt tett: elmondása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a munkahelyére jöttek és rábírták arra, hogy lépjen ki a tanúvédelmi programból. Egyébként sem érti, miért nem hallgatták le Kiss telefonját, hiszen onnan még a saját telefonjára jött hívás Kiss ügyvédjétől is, ott kapott utasítást új telefon vásárlására. Ny. Éva abban a hiszemben volt, hogy ez mind a rendőrség szeme előtt zajlik. Ez azonban szerinte mégsem történt meg. 

Az első tárgyalási napon a bíró nem boncolgatta, hogyan is lépett ki Ny. Éva a tanúvédelmi programból.

„Rájöttem, csak élő csalik voltunk, a rendőrség nem akart megvédeni. A mai napig félek egy gyilkostól, a gyilkosoktól. Ezért kellett a tárgyaláson megváltoztatnom a vallomásomat, ezt félelmemben tettem.”

Az asszony 2009 áprilisában fogott gyanút, amikor hajnalban telefonon hívta őt Árpi, hogy azonnal menjen Hajdúböszörmény felé értük. Tíz perc múlva úton volt, majd eljutott Árpi és társai sárba jutott autójáig. "Nem vadásztak vagy horgásztak soha, nem értettem, mit kerestek ott, de éreztem, hogy olyan történt, amiről nem akarják, hogy tudjak"  mondta egy 2009-es vallomásában Ny. Éva, aki akkor a rendőrség védelmét is kérta maga és 14 éves fia számára.

Az áprilisi eset után Árpi megváltozott, többször durva volt, éreztette erejét Ny. Évával szemben. 

Megmutatta, hogyan tudná kihúzni a nyelvemet a torkomon keresztül.

A bíró időnként szúrópróbaszerűen idézett Nyafi vallomásából. Ezekből kiderült, hogy

Gyovai Mihály bíró elutasította az ügyvéd indítványát, hogy megnézzék Ny. Éva több tucatnyi kihallgatási napjának videofelvételét, mondván, nem a gyilkossági ügy felderítése, újratárgyalása zajlik. Még elég sok okirat ismertetése áll előttünk  mondta a bíró, lezárva az első tárgyalási napot. A per 2018. január 23-án folytatódik. 

Rovatok