Index Vakbarát Hírportál

Céljuk, hogy félreállítsák Botka Lászlót

2017. szeptember 28., csütörtök 13:27

Az MSZP-közeli Tarjányi Péter új mozgalmat indít azzal a Lattmann Tamással, aki a héten tálalt ki arról, hogy miniszterelnök-jelöltséggel hitegette néhány szocialista. A mozgalom célja elmondásuk szerint, hogy nyomás alá helyezzék a baloldali pártokat: fogjanak össze. Botka szerintük eljátszotta a lehetőségét, új kormányfőjelölt kell.

Alaposan felkavarta a baloldali viszonyokat kedden Lattmann Tamás nemzetközi jogász, aki az ATV-ben kitálalt néhány titkos beszélgetésről. Lattmann azt állította, hogy az MSZP vezetői tavaly megkeresték, és arról beszélgettek, lehetne ő az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Aztán decemberben színre lépett Botka László, így ez a terv kútba esett.

A DK megerősítette, hogy tárgyalt is Lattmann-nal erről, az MSZP három vezetője viszont szerda délután tévedésről beszélt. Az MSZP-sek szerint beszélgetés igen, megállapodás nem volt.

Fontos kérdés, hogy miért most jött elő Lattmann ezzel a sztorival, hiszen Botka hivatalos miniszterelnök-jelöltsége óta hónapok teltek el. Jobban érthetőbbé vált a történet csütörtökön, amikor bemutatkozó beszélgetést tartott egy új ellenzéki szerveződés: a Magyar Progresszív Mozgalom.

A mozgalom létrejöttének okait, céljait hárman ismertették:

A mozgalomról Tarjányi azt mondta, hogy nem tömegrendezvényekre, tüntetésekre készülnek, még csak nem is párttá akarnak alakulni. Azt szeretnék, ha lenne egy főleg értelmiségiekből csapat, amely segít összeszervezni az ellenzéki pártokat, és hátteret is biztosít nekik.

Bodnár Zoltán még ennél is konkrétabban fogalmazott, mi a szándékuk.

Nyomás alatt tartani a baloldali pártokat, hogy üljenek le, és fogjanak össze.

Úgymond civil erővel szeretnék elérni, hogy a pártok váltsanak stratégiát, „mindenki lépjen egyet hátra”. A feladat az lenne, hogy kikényszerítsék, a pártok találjanak egy olyan miniszterelnök-jelöltet, aki mögé mindenki be tud állni arcvesztés nélkül. Nem fontos, hogy Lattmann legyen, csak legyen egy ilyen személy. Azt még nem tudják, ki lehetne, Tarjányiék azonban tudni vélik, hogy ki biztosan nem alkalmas erre a feladatra.

Botka helyett szerintük más kell

A mozgalom szerint Botka László már nem egyesítheti a baloldalt. Lattmann Tamás egy ponton ki is mondta:

Botka nem működik, szeretnénk, hogy lépjen vissza.

Lattmann szerint Botka amúgy alkalmas miniszterelnök-jelölt, de „magának okozta a bajt”, és nem működik a stratégiája.

Az MSZP szerint Tarjányiék a Fideszt segítik

Közös közleményt adott ki délután Molnár Gyula, Hiller István és Tóth Bertalan. Eszerint "Botka László és a Magyar Szocialista Párt hétfői javaslata az ellenzéki összefogásról összezavarta a Fidesz forgatókönyvét. A teljes demokratikus ellenzéki egység, melynek lehetőségét javaslatunkkal megteremtettük, nyilvánvalóan nem érdeke Orbán pártjának.

Tarjányi Péternek, a Magyar Progresszív Mozgalom alapítójának mai nyilatkozata nem a kormányváltást, hanem a Fidesz hatalomban tartását szolgálja.

Az MSZP és miniszterelnök-jelöltje, Botka László ajánlata a többi ellenzéki párt számára továbbra is érvényes, várjuk a tárgyalásokat. Mi ugyanis Orbán Viktor kormányát akarjuk megbuktatni, nem az ellenzéket."

A nemzetközi jogász az LMP-közeli Reflektor blognak szerdán arról beszélt, hogy Szél Bernadettet, az LMP jelöltjét alkalmasnak tartja a kormányfői posztra. Lattmann ezt most azzal árnyalta, hogy örülne egy női miniszterelnöknek, de Szél sem tudja pártpolitikusként egyesíteni a baloldalt.

Miért tálalt ki Lattmann?

Lattmann azt mondta, hogy azért is lépett a héten színre, mert Botka hétfői ajánlata (hat pártot bevisz a parlamentbe, az MSZP csak a listás helyek 51 százalékát kéri összesen) után, pontosabban annak visszautasítása után cselekedni kellett, jelezni kellett, hogy ez a most zajló folyamat a közös bukáshoz vezet.

Lattmann amúgy a Hír TV-ben szerda este azt is elárulta: jelezte a szocialistáknak, hogy borítani fog, és erre felhatalmazást kapott.

Ezután kibökte, hogy Molnár Zsolttal egyeztetett.

Azzal a Molnár Zsolttal, akit ugye Botka a nyáron árulónak nevezett.

Tarjányi meg is említette a beszélgetésen, hogy előre hallja az összeesküvés-elméleteket, hogy egy belső csata zajlik Botka leszedésére. De szerinte nincs szó semmi összeesküvésről, puccsról. Lattmann hozzátette, hogy ha párton kívülről le tudnak szedni egy miniszterelnök-jelöltet, régen rossz.

De hogyan tovább? A mozgalmárok azt mondták, nem akarnak „királycsinálók” lenni, nincs a fejükben név, hogy ki legyen a tuti miniszterelnök-jelölt. Ebben a pártoknak kell megállapodni. A céljuk: felgyorsítani a folyamatot, hogy a pártok dűlőre jussanak.

Borítókép: Bruzák Noémi / MTI.

Rovatok