Index Vakbarát Hírportál

Pont aznap szigorította a pártfinanszírozást a kormány, amikor az ügyészség rászállt a Jobbikra

2017. október 6., péntek 20:47 | aznap frissítve

Ahogy az Index is megírta, az Állami Számvevőszék feljelentette az ügyészségnél a Jobbikot, amiatt, hogy a párt akadályozza a gazdálkodásának ellenőrzését, az ügyészség pedig nagyon hirtelen elindította a nyomozást. Alig, hogy ez megtörtént, megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, amely  a szabálytalanul gazdálkodó pártok szigorúbb büntetéséről szól. A rendeletet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jegyzi és röviden arról szól, hogy az a párt, amely törvénysértően használja fel a pénzét, rögtön büntethetővé válik úgy, hogy csökkentik a párt központi költségvetésből származó támogatását.

Ebből az következik, hogy ha az ügyészség esetleg arra jutna, hogy a Jobbik szabálytalanul gazdálkodott, akkor

a pártot azonnal megfoszthatnák az állami milliók egy részétől.

Az Állami Számvevőszék feljelentése azután történt, hogy a Jobbik elkezdett politikai hirdetéseket közzétenni Simicska Lajos reklámfelületein – és ezt kedvezményes áron tehette meg. Ezután elég kusza oda-vissza üzengetés és a törvények különböző értelmezése kezdődött: a hatóságok és a Jobbik közötti háborúskodásról itt írtunk részletesen.

Az LMP a TASZ segítségével védené meg a Jobbikot

Az ügyészség nyomozása miatt a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezethez fordult az LMP, hogy jogi segítséget nyújtson a Jobbiknak.

"A fideszes ügyészség már számtalanszor bizonyította, hogy politikai utasításra indítanak eljárásokat. Az LMP álláspontja szerint a képviseleti demokrácia ma újabb mélyütést kapott Orbán Viktor kormányától. Orbán Viktor az ügyészségi komisszárjait használja fel egy politikai párt és a képviseleti demokrácia elleni hadjáratához. Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy politikai utasítások alapján indítsanak vádhatósági eljárásokat" – írja a párt közleménye.

Rovatok