Index Vakbarát Hírportál

Ragaszkodnak hozzá, hogy a Nyugatiba kerüljön ki a roma hős emléktáblája

2017. október 10., kedd 10:34 | aznap frissítve

Balog Zoltán közbenjárására a jövőre Budapesten megnyíló roma kulturális központ, a Cziffra-palota falára kerülhet ki az az emléktábla, amit a Roma Büszkeség Napján a Nyugati pályaudvarra akart kihelyezni két roma szervezet.

A Puczi Béla marosvásárhelyi cigány hősnek emléket állító táblát a Roma Sajtóközpont és az Ide Tartozunk Egyesület szerette volna elhelyezni a pályaudvar falán szombaton, azonban a hosszú egyeztetés után a MÁV az utolsó pillanatban váratlanul megtiltotta.

Puczi Béla egyike volt azoknak a marosvásárhelyi romáknak,  akik az 1990-es marosvásárhelyi pogrom idején „ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!” kiáltással a magyarok segítségére siettek. Miután a romániai börtönévek után Magyarországra menekült, menekülttáborba zárták, mire tíz évvel később megkapta az állampolgárságot, tönkrement az élete és az egészsége. Élete végén a Nyugati téren élt hajléktalanként.

A MÁV arra való hivatkozással tagadta meg az emléktábla kihelyezését, hogy a roma hős nem volt a vasúttársaság dolgozója, márpedig meglátásuk szerint emléktáblát a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, maradandó értéket létrehozó személy, csoport emlékére lehet elhelyezni.

Balog Zoltán a sajtóból értesült a történtekről, az Emmi közleménye szerint ezután – vélhetően sikertelen – egyeztetést kezdett a vasúttársaságért felelős nemzeti fejlesztési miniszterrel, Seszták Miklóssal. Ezt követően ajánlotta fel, hogy az emléktábla a Cziffra-palota falán kaphat helyet jövőre. A közlemény felidézi, hogy Puczi Béla özvegye 2010-ben Balog Zoltántól vette át férje posztumusz Petőfi Emléklap a Helytállásért elismerést.

 A Cziffra-palota az egykori Roma Parlament józsefvárosi épületében nyílik meg a Tavaszmező utca 6. szám alatt. A romos épületből kilakoltatták a Roma Parlamentet, az új kulturális központot 2,5 milliárd forintból alakítja ki az Emmi.

Arról egyelőre nincs hír, hogy mit szól Balog felajánlásához az emléktáblát elkészítő Roma Sajtóközpont és az Ide Tartozunk Egyesület. Amint megkapjuk a válaszukat, frissítjük a cikket.

Frissítés délben: A Roma Sajtóközpont kérdésünkre azt közölte, hogy bár nagyon fontosnak tartják a miniszter közbenjárását, az Ide Tartozunk Egyesülettel együtt azt gondolják, hogy az emléktáblának nem egy roma központban, hanem egy széles nyilvánosság által könnyen elérhető épületen lenne a méltó helye.

Puczi Béla és társai hőstettére ugyanis nem csak a cigányok, hanem – határon innen és túl – minden magyar büszke lehet.

Ezért továbbra is azt szeretnék, hogy a tábla ott legyen elhelyezve, ahol Puczi Béla évekig élt – a Nyugati pályaudvar parkolójában. A két roma szervezet továbbá azt is szeretné, hogy a közeljövőben közterületet nevezzenek el az erdélyi cigány magyar hősről.

Rovatok