Index Vakbarát Hírportál

Kúria: Gaudi-Nagy nem volt felbujtója Pásztor István inzultálásának

2017. október 10., kedd 14:46 | aznap frissítve

A Kúria helybenhagyta azta korábbi ítéletet, amellyel felmentették Gaudi-Nagy Tamás egykori jobbikos országgyűlési képviselőt a Pásztor István vajdasági politikus 2014-es inzultálása kapcsán garázdaság miatt emelt vád alól. A volt jobbikos politikust az ügyészség felbujtóként elkövetett garázdasággal és személyi szabadság megsértésével vádolta.

A vád szerint a volt országgyűlési képviselő 2014. május 6-án a budapesti Kossuth téren elmondott, hazaárulozó beszédének hatására többen is fenyegetően léptek fel Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével szemben. A Pásztor István köré sereglők durván kiabáltak, fenyegették, becsmérelték a határon túli magyar politikust, megpróbálták feltartóztatni, lökdösték, ráncigálták és volt, aki többször leköpte.

Az ügyben három embert vádolt meg az ügyészség, a bíróságok azonban első-, majd másodfokon, jogerősen is csupán az egyik vádlottat ítélték közmunkára, a két másikat - köztük a személyi szabadság felbujtóként elkövetett megsértésével és garázdasággal vádolt Gaudi-Nagyot - felmentették. A volt jobbikos politikus esetében a felmentés bűncselekmény hiányában történt.

Ezután az ügyészség a Kúriához fordult felülvizsgálati indítvánnyal és kérte a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését, új eljárás lefolytatását Gaudi-Nagy Tamás vonatkozásában.

A Kúria keddi ítélete szerint az ügyészség felülvizsgálati indítványa nem alapos, ezért azt elutasította és a korábbi, bűncselekmény hiányában meghozott felmentő rendelkezést hatályában fenntartotta. Az ítélet szerint a felbujtás szándékos magatartás; az lehet felbujtó, aki tudatában van annak, hogy bűncselekményre bír rá mást, előre látja, mi lesz a következménye tettének. Gaudi-Nagy Tamás azonban bárkihez szólt is, nézeteit terjesztette. Ezt erőteljes formában tette ugyan, de erőszakot nem fogalmazott meg.

Rovatok