Index Vakbarát Hírportál

Egyre többe kerül a karmelita kolostor felújítása

2017. október 10., kedd 08:16 | aznap frissítve

Május óta már négyszer, minden hónapban módosítani kellett a kormányfő hivatala számára készülő karmelita kolostor felújítási költségeit, írja a Magyar Nemzet.

A lap a Miniszterelnökség által közzétett szerződésekre hivatkozva azt írja, hogy az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-vel kötött, eredetileg 233 millió forintos szerződést legutóbb szeptember 30-án módosították, eszerint a végösszeg már 350 millió forintra rúg majd. A kiválasztott cég feladata a karmelita kolostor felújításához kapcsolódó teljes körű, minden szakágra kiterjedő tervellenőrzés és műszaki ellenőrzés.

Tavaly májusban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csak ideiglenesen kap helyet a karmelita kolostorban. A Miniszterelnökség ugyanis húsz éven belül a Sándor-palotába kerülhet, ahonnan a köztársasági elnök a Budavári Palotába költözhet. Akkor Lázár még úgy tippelte, hogy a beruházás mintegy 13 milliárd forintba kerülhet. Azóta folyamatosan drágul a beruházás, 2015–2017-ben összesen 21 milliárd forint költségvetési forrást fordítanak a kormányfő és hivatala költözésére.

A lap szerint a költségek növekedése nem meglepő, mivel a régi Nemzeti Táncszínházban csak a miniszterelnöki dolgozószoba kialakítása 3,9 milliárd forintba kerül.

Frissítés 13:40-kor: A Miniszterelnökség közleménye szerint nem nőttek a karmelita kolostor kivitelezési költségei. Mint írják,

alaptalanok a Karmelita kolostor kivitelezésével kapcsolatos sajtó- és politikai hírek, továbbra is a kormányhatározatban meghatározott források kerülnek felhasználásra. A projekt olyan szakaszába érkezett, ahol az előre tervezett szerződések, a közbeszerzést követően, megkötésre kerültek.

Rovatok