Index Vakbarát Hírportál

Váratlan helyről kapott kritikákat Orbán

2017. október 14., szombat 08:26 | aznap frissítve

Az első- és a második-Orbán kormány egy-egy minisztere is nyilvános kritikát fogalmazott meg a miniszterelnök jelenlegi politikájával szemben - derült ki a Hír TV összeállításából

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) nevű konferencián Martonyi János korábbi külügyminiszter azt mondta, "az etnikai homogenitás sajátos magyar elképzelés". Hozzátette: a magyar kulturális nemzet legalább öt, de inkább hat tagállamon belül van jelen.

„Ezzel az álláspontommal nem leszek túlságosan sikeres. Úgy érzem, hogy természetesen ha a nemzetek Európájáról van szó, akkor azzal egyetértek.

Nem igazán értek egyet a homogén nemzetállamok kategóriájával, döntően azért, mert ebbe a homogén nemzetállami szupremácia koncepciójába nem igazán tudom elhelyezni a három-négymillió magyar honfitársamat, a magyar nemzetnek a részeit”

- jelentette ki a korábbi külügyminiszter. 

Idén februárban nagy port kavart, amikor Orbán Viktor arról beszélt egy üzleti konferencián, hogy meg kell őrizni az ország etnikai homogenitását. Érdekesség, hogy bár a miniszterelnök előadásáról videófelvétel is készült, a kormányszóvivő tagadta, hogy ilyet mondott volna a kormányfő. Aztán kiderült, hogy csak véletlenül rossz papírt raktak elé. 

Helyre kellene állítani az alkotmányosság teljes spektrumát! 

Stumpf István alkotmánybíró, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere is előadott a HBLF konferencián. Szerinte a magyar alkotmányosság testén "nyílt seb" a gazdasági alkotmányossági kompetenciák felfüggesztése, korlátozása, és különben is, ezek ma már egyre kevésbé indokoltak. 

"Szerintem az alkotmányosság teljes spektrumának a helyreállítása ma már, öt évvel az új alaptörvény életbe lépése után indokolt lehet" - mondta Stumpf. 

Amiatt alkotmánybíróként mindenképpen aggályaim vannak, hogy ha rövid távú politikai érdekek, cselekvőképességi vagy döntéshozatali kényszerek miatt átlépünk néhány olyan fundamentális, alkotmányos értéket, például a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmát, akkor hosszú távon lehetetlenítjük el a mindenkori kormányzatoknak a mozgásterét

- jelentette ki az alkotmánybíró. Hozzátette: tisztában van a kormányzati lépések szükségességével, azonban ezeket mindig az alkotmányos keretek tiszteletben tartásával kellene tenni. 

A napokban Navracsics Tibor uniós biztos, a második Orbán-kormány minisztere éles szóváltásba keveredett a jelenlegi kurzussal. Navracsics kijelentette, hogy nem létezik a sokat emlegetett Soros-terv, mire Semjén Zsolt lényegében lehazaárulózta, amit az EU-biztos sérelmezett

Rovatok