Index Vakbarát Hírportál

A külügy kiosztotta a magyar sajtószabadságért aggódó amerikai ügyvivőt

2017. október 18., szerda 18:25

A magyar külügy nem kér a sajtószabadságért aggódó David Kostelancik szavaiból. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Magyar Levente szerdán budapesti sajtótájékoztatóján reagált az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének keddi nyilatkozatára.

Mint korábbi cikkünkben írtuk, Kostelancik a diplomáciában szokásos udvariaskodást kerülve a Magyar Újságírók Országos Szövetségének keddi rendezvényén kimondta, hogy a magyar kormány nyomásgyakorlása veszélyezteti a sajtószabadságot, és hogy a helyzet nem megoldódni látszik, hanem egyre romlik.

Az államtitkár a nyilatkozattal kapcsolatban azt mondta, hogy amikor Kostelancik a szájára vette a magyar média helyzetét, "a rossz emlékű goodfriendi hagyomány útjára lépett". Kijelentette, hogy Kostelancik felszólalásával több probléma is van.

Egyrészt, senki nem kérte, hogy nyilatkozzon.

Másrészt, semmilyen morális és politikai felhatalmazással sem rendelkezett. Harmadrészt pedig, Magyarország szuverén államként kikéri magának, hogy bármely ország ilyen módon beavatkozzon a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásába" – idézte Magyar Levente szavait az MTI, aki azt is hozzátette, hogy a kormány minden, magyar belügyet érintő, valótlanságokon alapuló megnyilatkozást a jövőben is a leghatározottabban visszautasít majd.

Magyar a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ügyvivőt még az éjszaka bekérették, reggel pedig megvitatták vele a szóban forgó kérdéseket, és közölték vele: elvárják, hogy az ilyen nyilatkozatok ne ismétlődjenek meg, sőt, az amerikaiak egyáltalán ne kommentálják a magyar folyamatokat. Az államtitkár szerint elfogadhatatlan, hogy bárki minősítgesse a magyar demokráciát, mert bár Magyarország továbbra is a lehető legkonstruktívabb kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államokkal, az ilyen nyilatkozatok rendkívüli módon meg fogják nehezíteni a munkát.

Hozzátette: ha az amerikaiak mindenképpen meg szeretnének szólalni a magyar sajtószabadság helyzetéről, beszéljenek inkább arról, hogy "különböző politikai mozgalomcsírák megszállják" nekik nem tetsző hírportálok szerkesztőségét, amivel egészen nyilvánvalóan a Momentum Origo szerkesztőségében tett váratlan látogatására utalt. Magyar arról is beszélt, hogy a diplomaták jellemzően utasításra cselekszenek, tehát nyilvánvalóan jelen esetben is így történt, ami szerinte azt jelenti, hogy még nem érkezett el az a szemléletváltás, amit Donald Trump korábban ígért.

A magyar államtitkár a szerdai találkozó hangulatából azt szűrte le, hogy az amerikai fél tudomásul vette a magyar álláspontot, és a jövőben remélhetőleg nem lesz szükség hasonló beszélgetésre.

Rovatok