Index Vakbarát Hírportál

Czeglédyékkel perli a DK a Fideszt tiltott pártfinanszírozás miatt

2017. október 18., szerda 16:11

A Demokratikus Koalíció beperli a Fideszt tiltott kampányfinanszírozás miatt. Az OS-en keresztül kibocsátott közleményben a Gyurcsány Ferenc-vezette párt azt írja, hogy a Fidesz 2009-ben tiltott kampányfinanszírozásban részesülhetett, amikor helyette más finanszírozta Barack Obama tanácsadójának magyarországi vendégeskedését. Ugyanakkor a Magyar Telekom pedig valószínűleg megsértette a számviteli és adótörvényeket, és ezzel egyebek mellett adócsalást követett el, írják.

Obama tanácsadója a győzelemre esélyes Fidesz és Rogán Antal meghívására érkezett Magyarországra. Előbbi ezt elismerte. A Magyar Nemzet szerint a több tízmilliós költségeket a Magyar Telekom fizette egy közvetítőn keresztül. A tanácsadó előadásán nagy multinacionális cégek vezetői vettek részt továbbá a Fidesz vezetői is. David Plouffe előadó díja utazással együtt több mint 13 millió forint volt, és hasonló nagyságrendű költséget tartalmazott a Kempinski Hotel számlája az eseményről.

A DK azt írja, „a rendezvény összesített költsége mintegy 26 millió forint volt. A miniszter állítása szerint a költségeket magyarországi nagy multinacionális cégek állták. A szűk körű előadáson gazdasági vezetők mellett jelen volt Habony Árpád, Kubatov Gábor, Nyitrai Zsolt, Gyürk András, Rogán Antal, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Heim Péter, Szijjártó Péter és Andy Vajna. Az az a 16 fős hallgatóság több, mint felét a Fidesz prominensei adták.

Ha egy gazdasági vállalkozás olyan költségeket számol el, amelyek részben vagy egészben nem kapcsolódnak üzleti tevékenységéhez, akkor megsérti a számviteli és adótörvényeket.”

Szerintük a Fidesz azzal, hogy nem fizette ki a költségek ráeső részét, tiltott pártfinanszírozásban részesülhetett. A Demokratikus Koalíció ezért eljárást kezdeményez az ügyben és levélben tájékoztatást kér a Magyar Telekom igazgatóságának elnökétől. A levél végén azt is írják, hogy a DK-t a jogi eljárásban a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda képviseli. Czeglédyt a nyár közepe óta letartóztatásban tartja az ügyészség.

Rovatok