Index Vakbarát Hírportál

Nem ápolta lebénult feleségét, aki szörnyű körülmények között halt meg

2017. október 26., csütörtök 13:57

Hét év börtönt kapott egy sarkadi férfit, aki 2015 tavaszán annyira elhanyagolta félig lebénult felesége gondozását, hogy az belehalt.  A Szegedi Ítélőtábla jogerősen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek a férfit. A pár rettenetes körülmények között élt egy sarkadi házban 2006 óta. A férfi alkoholista, jegyzi meg az ítélet.

2011-ben az asszonyt egy a jobb oldali végtagjai bénulásával járó betegség támadta meg, önellátásra képtelen, fekvőbeteggé vált, állandó pelenkázásra szorult. A férj azonban gyakorlatilag lemondott a nőről, nem takarított, a hatalmas koszban és rendetlenségben nem gondoskodott felesége megfelelő étkezéséről, mosdatásáról sem.

Olyannyira, hogy 2014 telétől az asszony otthonról ki sem mozdult, ahol tartósan ágyban feküdt. Egészségi állapota folyamatosan romlott, egyre kevesebbet evett, testén felfekvéses, gyulladásos és elhalásos sebek jelentek meg. A férje be akarta vitetni szanatóriumba, de a feleség ebbe nem egyezett bele.

A vádlott belenyugodott a helyzetbe, nem kért orvosi segítséget, sőt 2015-ben három alkalommal is elhallgatta a háziorvos előtt felesége rossz egészségi állapotát, őt panaszmentesnek mondta, amikor gyógyszert íratott fel. A férfi, aki felesége gondozásáért havi 26 500 forint ápolási díjat vett fel, a felírt gyógyszereket és pelenkákat nem váltotta ki. 

A vádlott az utolsó két hétben teljesen elhanyagolta felesége ápolását, s bár tudta, hogy megfelelő orvosi ellátás hiányában az asszony akár meg is halhat, nem tett semmit a gyógykezelés érdekében. A nő 2015. április 17-én meghalt, halálát vérmérgezés miatti súlyos általános keringési elégtelenség okozta.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott ugyan nem egyenes szándékkal követte el tettét, de a házastársi kapcsolatból következő minimális ápolási kötelezettségét sem teljesítette. Egyben beletörődött abba, hogy a vele egy lakásban élő beteg felesége meghal úgy, hogy halála előtt hosszú időn át szenved, írja az MTI.

Rovatok