Index Vakbarát Hírportál

Az lesz a tuti összefogás, hogy külön indulnak

2017. október 27., péntek 08:01

A 106 egyéni jelöltről várhatóan lesz megállapodás az MSZP, a DK és az Együtt-Párbeszéd között, közös baloldali lista és közös miniszterelnök-jelölt azonban aligha lesz. A koordinált indulás tűnik most a legvalószínűbb forgatókönyvnek a baloldalon, de mit jelent ez, és miért nehéz így elhitetni, hogy Orbán leváltása a cél?

A politikusi nyilatkozatokból és a tárgyalásokról szivárgó hírekből szép lassan kezd körvonalazódni, hogy a baloldal milyen konstrukcióban indul a 2018-as választásokon. A megoldás azért nem egyszerű és végleges eredményről még nem lehet beszélni, mert több párt érdekeit kell összefésülni. Olyan megoldás pedig nincsen, amely mindenkinek maradéktalanul megfelel.

Amit egyszerű megmondani: teljes ellenzéki, baloldali összefogás nem lesz. Az LMP és a Momentum is önállóan indul, külön listát állítanak, és 106 egyéni jelöltet igyekeznek indítani. Ebben az elhatározásukban aligha tudja már megingatni őket bárki. A 2014-es összefogás pártjai (mínusz Liberálisok) viszont már hetek óta egyeztetnek egymással, és a 106 egyéni jelöltben várhatóan meg is fognak egyezni.

Az elmúlt napokban tett fontosabb pártvezetői nyilatkozatok arra utalnak, hogy a koordinált induláson túl szorosabb együttműködés nem igazán képzelhető el:

Jól látszik, az MSZP szeretné a közös listát legalább a DK-val, Gyurcsányék viszont pont ezt kerülnék el. Gyurcsány eddig tudott hivatkozni Botka László feltételére (amely a DK elnökét levette volna a listáról), most viszont nehezebben tudják a DK-sok megindokolni, hogy miért is jobb konstrukció a külön indulás a kormányváltás érdekében. Gyurcsány kezére játszik viszont, hogy az Együtt-Párbeszéd sem akarja a nagy közös listát, csak az egyéni jelöltes koordinációt.

A mostani helyzet szerint tehát a koordinált indulásos verzió felé haladunk:

vagyis külön listája lehet az MSZP-nek, a DK-nak és az Együtt-Párbeszédnek, viszont a 106 választókerületben egy-egy jelölt mögé áll be mindhárom formáció.

Közös országos lista, miniszterelnök-jelölt, logó, kampány viszont nem lesz.

Érdemes tehát közelebbről megnézni, mi az előnye és mi a hátránya a baloldal szempontjából ennek a felállásnak. Egyelőre nem tudni, pontosan kik lesznek a jelöltek a 106 választókerületben, milyen lesz a választókerületek elosztása, ki hány körzetet tud kiharcolni magának. De az biztos, hogy az országos listához 27 egyéni jelölttel kell rendelkezni (legalább 9 megyében is a fővárosban).

Az előnyök között említhetjük:

Ám a hátrányok listája sem rövid:

Főleg e legutóbbi tényező okozhatja a legnagyobb fejtörést a pártoknak. Hiszen, ha választás előtt nem látszik, ki ülhetne a miniszterelnöki bársonyszékbe, mindhárom formáció külön listavezetővel kampányolna, akkor egy esetleges választási győzelem után aligha lenne egyszerűbb a megfelelő miniszterelnök kiválasztása, elfogadtatása.  Ráadásul némi legitimációs problémát is okozhat, ha nem lehet tudni előre, ki a miniszterelnök-jelölt.

A koordinált indulás talán legnagyobb problémája, hogy a pártok azt sugallják: csupán egy baloldali házi versenyt akarnak rendezni, és nem Orbán Viktor leváltása a cél.

Borítókép: Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke, Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke, Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j) Budapesten a Vértanúk terén ahol megkoszorúzták a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök szobrát 2017. október 23-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI.

Rovatok