Index Vakbarát Hírportál

Kibuszoztak Felvidékre Horthy-szobrot avatni, beszóltak a helyi magyaroknak

2017. október 30., hétfő 12:18 | aznap frissítve

A hétvégén szlovákiai magyar csoportok tiltakozása ellenére Horthy Miklós-szobrot avattak Hodoson, a helyi református templom udvarában (a képek szerint egyelőre csak a talapzat áll).

Döbbenetes a tiltakozásról készült videó, amit a Paraméter.sk készített. A Horthy és Hitler közös kocsikázásáról kitett molinók és a gyűlöletexport ellen tiltakozó feliratok fogadták a többnyire paszományos, sujtásos bocskaiban érkező magyarországiakat.

„Horthy Miklósnak csak köszönhettek bármit” – oktatja ki a gyülekező felvidékieket egy a templomhoz érkező bocskais férfi, mire visszakérdeznek: mit? Mit? De erre válaszolni már nem tud, arrébb kullog.

A vasárnap délelőtti istentiszteleten a szoboravatáson kívül megemlékeztek Horthy Miklósról, amit a lap szerint „150, jórészt Magyarországról érkező vendég” hallgatott. A helyi református templom lelkésze (ott volt Hegedűs Lóránt is) és egy rendező is a kapuban fogadta őket, amikor egy idősebb férfi ment oda az utóbbihoz, a férfi „tiszteletem, igazgató úrral" köszöntötte, mire az idősebb ember azzal válaszolt, hogy szégyelli, hogy ilyen tanítványa volt.

Volt felvidéki tiltakozó, aki a szívére mutatva mondta, hogy a magyarság ott van, és nem a zászlón.

„Nekünk ez a szobor nem kell” – mondta egy nő, aki azt is hozzátette, szégyelli magát azok helyett, akik az avatásra érkeztek. Egy másik vendég" erre azt kiabálta a szlovákiai magyaroknak, hogy nem tudjátok a történelmet". Az egész esemény alatt harsány sípszó és dudaszó hallatszott.

Egy érkező nő a kamerát is megütötte. De a legsúlyosabb az a dohányzó férfi volt, aki a busz mellett állva a tiltakozóknak azt mondta:

Nem vagytok magyarok, csak magyarul beszéltek.

Rovatok