Index Vakbarát Hírportál

Ha lesz Paks3, azt is az oroszok fogják építeni

2017. november 2., csütörtök 18:20

Az NVB megtagadta Ungár Péter (LMP) az újabb paksi reaktorblokkok építéséről szóló népszavazási kérdéseinek hitelesítését - írta az MTI. 

Ungár Péter első kérdése úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Pakson hetedik és további reaktorblokkok épüljenek?" Patyi András, az NVB elnöke arra tett javaslatot a testületnek, tagadják meg a hitelesítést. Felidézte: Ungár Péter egy október 8-ai sajtótájékoztatón arról beszélt, addig fog az LMP népszavazási kérdéseket benyújtani a "fideszes vezetésű NVB-nek", amíg annak vezetője idegességében le nem mond.

Patyi András az ülésen visszautasította, hogy fideszes vezetésű lenne a bizottság, és megjegyezte: nem egyeztethető össze a népszavazás rendeltetésével az, hogy a kezdeményező a kérdések sorozatos benyújtását az NVB működésének akadályozására, az elnöki tisztség betöltője elleni fellépésre kívánja felhasználni.

Ez a magatartás önmagában a hitelesítés akadályát képezi

- jegyezte meg Patyi.

Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja nem értett egyet a jogsértés megállapításával, az NVB többsége azonban egyetértett a javaslattal, és 7:2 arányban megtagadták a kérdés hitelesítését.

A határozatban hivatkoztak arra is, hogy nem lehet népszavazást tartani a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség végrehajtásáról, márpedig az Orosz Föderációval a paksi bővítésről kötött egyezményben rögzítették azt is, hogy

a felek együttműködnek a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartása és fejlesztése érdekében esetleg szükségessé váló további blokkok tervezésében, megépítésében, üzembe helyezésében és üzemen kívül helyezésében

- idézte az MTI. 

Vagyis: azért sem lehet népszavazás arról, hogy egyáltalán az emberek akarnak-e további reaktorblokkokat, mert a paksi bővítésről Magyarország és Oroszország olyan szerződést írt alá, hogy ha lesznek további blokkok, akkor azt a két ország együtt fogja tervezni és kivitelezni. 

Hogy az NVB pontosan melyik egyezményről beszél, nem derül ki az MTI tudósításából, de jó eséllyel arról, amelynek előkészítéséről egy hangot sem árult el előzetesen a kormány, mielőtt Orbán Viktor 2014 februárjában váratlanul alá nem írta Moszkvában. 

Ungár Péter második kérdése az volt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Pakson a jelenleg üzemelő és a 2014-ben megkötött magyar-orosz nemzetközi szerződések alapján felépítendő reaktorblokkok mellett további reaktorblokkok épüljenek?" Az NVB ugyanezen érvek alapján szintén 7:2 arányban tagadta meg a kérdés hitelesítését.

Rovatok