Index Vakbarát Hírportál

Feljelentette a Jobbik a CÖF-öt, mert az állami MVM pénzelte

2017. november 5., vasárnap 17:39

A Jobbik ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amiért az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az adatvédelmi hatóság elnökének felszólítása ellenére sem adott tájékoztatást arról, miért támogatta tavaly év végén 508 millió forinttal a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítványát. 

Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint az MVM hallgatása tovább erősíti azon gyanújukat, hogy a CÖF 2016 decemberében a társaságtól kapott több mint félmilliárd forintból valósította meg a Jobbik lejáratását, valamint a Vona Gábor Jobbik-elnök és Gyurcsány Ferenc DK-elnök "összemosását" célzó "bohócos plakátkampányát".

A Jobbik politikusa szerint amennyiben ez így történt,

az MVM tiltott pártfinanszírozást, illetve hűtlen kezelést hajtott végre.

Szávay István azt mondta: korábban hiába fordult közérdekű adatigényléssel a villamos művekhez, a társaság nem adott tájékoztatást arról, hogy milyen körülmények mellett döntöttek a CÖF alapítványának támogatásáról.

Az ellenzéki párt képviselője elmondta, ezt követően a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke szeptember végén kelt levelében a kért adatok 15 napon belül történő kiadására szólította fel az MVM-et. A társaság azonban az elmúlt másfél hónapban nem tett ennek eleget. Szávay emlékeztetett arra, hogy a közérdekű adattal visszaélés vétsége két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Rovatok