Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon nem lesz mecset: tiltakoznak az iszlám jogvédők

2017. november 5., vasárnap 14:53

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője Bayer Zsolt vendége volt Bayer echotévés műsorában pénteken este, ahol szóba került a menekültkérdés is. A Fidesz frakcióvezetője gondolatait azzal vezette fel, hogy

„A terrorcselekmények kapcsán szerinte Európa semmit nem tanult, és ahol a radikális iszlám felüti a fejét, ott ilyen cselekmények minden pillanatban előfordulhatnak”. 

Szerinte Nyugat-Európa a vallásszabadságot hangoztatja, de ahhoz hogy közösségi legyen, ott nemzetbiztonsági kérdést fel kell vetni, mondta.

Fölvetem én ezt a kérdéskört, mondja Bayer, aki azt mondja: ahol van mecset, ott van a baj.

„Így van. Magyarországon nem lesz mecset, mi erre így tudunk reagálni, mondta Gulyás. Van ilyen kezdeményezés. Szerinte a mecset a saját biztonságunk szempontjából negatívumokkal járna.

Sajnáljuk azt, aki ennek vesztese, de nem tudunk változtatni ezen az állásponton, mert ez nem csupán vallásszabadság kérdése, hanem egy ország biztonságának a kérdése is”.

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület vasárnap közleményben reagált, mint írják, a MIJE megdöbbenéssel értesült arról, hogy Gulyás Gergely az iszlám vallás közösségi gyakorlását nemzetbiztonsági kockázatként értékelte, és ennek kapcsán e jog gyakorlásának korlátozására utaló kijelentéseket tett, többek közt azt, hogy "Magyarországon nem lesznek mecsetek". 

Azt írják, hogy „Gulyás Gergely tavaly még jelenlétével tisztelte meg az iszlám magyarországi elismerésének 100. évfordulójára rendezett konferenciát. Most viszont számos nemzetközi egyezményben és európai uniós jogszabályban, továbbá az Alaptörvény VII. cikkében garantált szabadságjog korlátozására tett utalást. Ez utóbbi szerint a vallás szabadságához való jog magában foglalja azt is, hogy az adott vallást "akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa...gyakorolja vagy tanítsa".

Az Alkotmánybíróság továbbá nemrég kimondta a hasonló korlátozást bevezető ásotthalmi rendelet alkotmányellenességét. 

Hazánkban számos, mecsetként funkcionáló imaház működik, melyek szabadon látogathatók, így bárki meggyőződhet arról, hogy semmilyen radikalizáció nem folyik bennük.

Arra kérjük a döntéshozókat, hogy ne bélyegezzenek meg kollektíven közösségeket, a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyeket egyénileg kell kiszűrni. A MIJE jelezni fogja a hatóságoknak, ha ilyen személyekről szerez tudomást, de jogaink korlátozása ellen tiltakozni fogunk a megfelelő fórumokon" - írja közleményében a jogvédő szervezet.

Rovatok