Index Vakbarát Hírportál

Szili Katalin és Gyurcsány Ferenc egy 13 éves vitát kezdett megint

2017. november 5., vasárnap 11:06

Szili Katalin és Gyurcsány Ferenc egyszer már, 13 éve, összeütközésbe kerültek a határon túliak ügyében, most, 2017-ben megint ugyanezt láthatjuk. 

A téma, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe kezd a határon túli magyarok szavazati jogának megvonásáért. Szili szerint ezzel Gyurcsányék egyedül maradnak a politikai palettán. A határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízottat az M1 közszolgálati csatornán elhangzottak alapján idézte az MTI. 

Szili Katalin úgy fogalmazott: aki ezek után szövetkezik ezzel a politikai erővel, annak vállalnia kell, hogy "nemzetietlenséggel" vádolják.

Három csapás

Szili Katalin és Gyurcsány Ferenc harmadik összecsapásaként értelmezhető a volt MSZP-s házelnök legújabb megnyilvánulása. Szili Katalin már 2004-ben szembement az akkor még saját kormánypártja kampányával, ami Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére "Nem-szavazatra" szólította fel a népszavazáson az országot, amikor a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról kellett szavazni. A második összecsapás 2005-re datálódik, amikor az SZDSZ és sokak szerint Gyurcsány Ferenc aknamunkájának eredményeképpen Szili Katalinból nem lett államfő, helyette az ellenzék jelöltjét, Sólyom Lászlót választották meg köztársasági elnökké.

Szili szerint a nemzet újbóli megosztását jelenti 13 évvel a 2004-es, a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazás után újra előállni ezzel a kérdéssel.

Szili Katalin éles szemmmel arra is rámutatott, hogy a DK akciója "elsősorban pártpolitikai célokat szolgál, politikai hasznot, szavazatokat szeretnének ezzel szerezni".

Szerinte egyféle állampolgárság van, és ehhez ugyanazok a jogok tartoznak, ebben már volt nemzeti konszenzus 2010 után. A DK javaslatára utalva a miniszterelnöki megbízott azt mondta, ilyen felvetéssel azok a politikai erők élnek, amelyek beismerik, hogy 2004 óta nem tettek meg mindent a határon túli magyarokért.

Szili Katalin emlékeztetett, hogy egyéni jelöltekre a határon kívül élők nem szavaznak, csak listákra. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kedden jelentette be: aláírásgyűjtést indít azért, hogy ne szavazhassanak, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit.

Rovatok