Index Vakbarát Hírportál

Szexuális etikai kódexet javasol az Országgyűlésnek egy független képviselő

2017. november 7., kedd 17:59 | aznap frissítve

Az elmúlt időszak zaklatási botrányaira reagálva nyílt levélben fordult Kövér Lászlóhoz a független Szelényi Zsuzsanna, azt javasolva, hogy az Országgyűlés készítsen magatartási kódexet és állítson fel egy ehhez rendelt független intézményt, amely segít megelőzni a szexuális erőszak és zaklatás, valamint a szexizmus minden formáját.

Ez a kódex nemcsak a politikusokra, hanem az alkalmazottakra, tisztségviselőkre és szerződéses partnerekre is vonatkozna, később pedig akár minden magyar közintézményre is ki lehetne terjeszteni. A kódex jól bevált nemzetközi és vállalati minták alapján

Szelényi reményét fejezte ki, hogy politikai nézetkülönbségeik ellenére több szempontból is hasonlóan éreznek és gondolkodnak Kövér Lászlóval, valamint ugyanolyan fontosnak tartják a közélet erkölcsi tisztaságát is. Arra is emlékeztette az Országgyűlés elnökét, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pár napja a szexuális zaklatások ügyében úgy fogalmazott, hogy minden olyan akciónak van helye, melynek az a célja, hogy a tisztelet kultúrája erősödjön.

A politikus azt is kifejtette, a közelmúlt eseményei rávilágítottak arra, hogy valamilyen formában szinte mindenki érintett a munkahelyi szexuális zaklatásban, az etikai kódex pedig éppen ezért beleillik a kormányfő gondolatmenetébe is, hiszen az emberi méltóság védelmét erősíti.

Rovatok