Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtott egy házat, hogy elterelje magáról a gyújtogatás gyanúját

2017. november 8., szerda 11:07

Vádat emelt a Zala Megyei Főügyészség egy önkéntes tűzoltó ellen, aki szándékosan gyújtogatott a szülei szomszédjában. 2017 márciusában egy dél-zalai településen több tűzeset is történt, a többi között egy önkéntes tűzoltó szüleinek tulajdonában lévő, de ekkor lakatlan házban. És bár ez utóbbi tűzeset oka nem derült ki, de az bizonyossá vált, hogy nem szándékos gyújtogatás történt.

Ennek ellenére a településen elterjedt az a szóbeszéd, hogy egy, a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület tagjaként is tevékenykedő férfinak lehetett valami köze a tűzhöz. Amikor a férfi fülébe jutott a pletyka, úgy gondolta:

egy újabb tűzzel elterelhetné magáról a gyanút.

A csavaros gondolatot pár nappal később tett is követte, és a szomszédságában lévő házhoz ment, ami szintén üresen állt, mert a tulajdonosai külföldön dolgoztak. A konyha bukóra nyitva hagyott ablakán keresztül motorbenzint locsolt szét, amit meggyújtott, a tűz pedig átterjedt a lakóház belső részébe is.

Ekkor azonban újabb fordulat ütött be a tettesnél: a tüzet látva nagyon megijedt, autójával egy nyilvános telefonfülkéhez hajtott, ahonnan álnéven bejelentést tett a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére. Így a hivatásos tűzoltók a helyi önkéntesekkel rövid idő alatt eloltották az egyébként csak kisebb kárt okozó tüzet.

Oltás közben a tűzoltók felfigyeltek a motorbenzin szagára, és a gyújtogatás eshetőségére felhívták a rendőrség figyelmét is. A nyomozók hamar lekapcsolták a gyújtogatót, és szándékos gyújtogatás miatt indítottak büntetőeljárást ellene.

A mintegy 400 ezer forintos kárral járó gyújtogatás miatt a a Nagykanizsai Járási Ügyészség kisebb kárt okozó rongálás vétségének elkövetésével vádolta meg az önkéntes tűzoltót.

Rovatok