Index Vakbarát Hírportál

Szexuális zaklatás miatt kirúgták az ELTE dékánját

2017. november 8., szerda 11:50

Az ELTE honlapján közölte, hogy egy panasz nyomán etikai eljárást folytatott le „egy vezető státuszú oktatóval szemben”, méghozzá azért, mivel

visszaélt valós hatalmi helyzetével, megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét. A folyamatos és megengedhetetlen testi közeledés, a szexuális tartalmú verbális és fizikai megnyilvánulások (anélkül is, hogy azok kifejezetten erőszakosak lettek volna) a panaszosban félelmet és szégyenérzetet kelthettek.

Az egyetem a „legsúlyosabb etikai szankciókat” alkalmazta, és – megalapozottnak tartva a panaszt – elbocsátotta a vádolt oktatót. Az ELTE nem közölte az érintett szervezeti egységet, illetve az oktató nevét, de korábbi, sajtóban is megjelent információk alapján lehet tudni, hogy

Mikonya Györgyről, a Tanító- és Óvóképző Kar dékánjáról van szó.

Ahogy arról pár napja már írtunk, két – név nélkül közölt – poszt is részletesen beszámolt arról, hogy „az ELTE egyik professor emeritus címre is esélyes oktatója” szexuálisan zaklatott hallgatókat és kollégákat is. A posztok arra is kitértek, hogy

miután a lány segítségért fordult a karon belül, illetve el is mesélte a történetet egyik tanárnőjének, egytől egyig hülyének nevezték, és falaztak a professzornak.

Az egyik poszt utalt arra, hogy arról a karról van szó, ahol pár éve a gólyatábori erőszak történt, ez pedig nem más, mint a Tanító- és Óvóképző Kar. Mikonya Györgyöt pedig már az Indexnek nyilatkozók is megnevezték, de nem akartuk addig nyilvánosan megnevezni, míg nem reagált a vádakra (nem reagált). Azonban – ahogy a Hvg.hu észrevette – szerdán Mikonya nevét leszedték a kar honlapjáról, helyette dékánként Márkus Éva van megnevezve, aki a tudományos ügyek dékánhelyettese is.

A Hvg.hu értesülése szerint a lefolytatott eljárás nem hallgatói bejelentés, hanem a TÓK dékáni hivatalában dolgozó, zaklatott munkatárs jelzése alapján indult. A lap egyébként legalább négy másik áldozatról tud, és a személyes beszámolók alapján nem egyszerű visszaélések, hanem szexuális zaklatások történhettek.

A reformpedagógus

Mikonya György 1955-ben született, 1993 óta az ELTE oktatója, 2009 óta a Tanító- és Óvóképző Kar dékánja. A kar élére 2013 áprilisában választották újra, méghozzá 2018 júniusáig szóló mandátummal.

Szakterülete a pedagógia, a neveléstörténet és a reformpedagógia.

A Hvg.hu idézett cikke felidézi, hogy Mikonya újraválasztásánál a dékánválasztást előkészítő bizottság elnöke, Mészárosné Darvay Sarolta úgy méltatta:

személyisége, szervezőképessége, kommunikációs és kooperációs képességei biztosítékot jelentenek az intézmény nyugodt légkörének biztosítására.

Rovatok