Index Vakbarát Hírportál

Bejött a csel: társasházzá lehet alakítani az iskolákat

2017. november 16., csütörtök 11:14

A XIII. kerületi önkormányzat úgy cselezte ki az iskolák államosításáról szóló törvényt, hogy társasházzá alakított négy iskoláját. A kormányhivatal megtámadta a határozatot, a bíróság viszont az önkormányzatnak adott most igazat.

Tavaly írtunk arról, hogy a szocialista vezetésű XIII. kerületi önkormányzat úgy döntött, nem szeretné az összes, iskolához tartozó vagyonát átadni az államnak. Ezért négy iskolát társasházzá nyilvánítottak, hogy az önkormányzat számára megmentsék az uszodákat és tornatermeket.

Mint tudjuk, a kormány, majd a parlament is úgy döntött, hogy 2017. január 1-jétől elvették az iskolák működtetését az összes önkormányzattól, vagyis állami kézbe (a Klikhez) került a fenntartás és az üzemeltetés. Az egyházakkal és az alapítványokkal ellentétben az önkormányzatok tehát ettől az évtől kezdve nem működtethetnek iskolákat, a jelenlegi épületeket át kellett adniuk az állami feladatra.

A XIII. kerület társasházas cselét az állam vitatta, a fővárosi kormányhivatal meg is támadta a bíróságon, az önkormányzati törvény alapján úgynevezett törvényességi felhívást terjesztett elő az angyalföldi határozattal kapcsolatban. A kormányhivatal szerint a XIII. kerületi képviselő-testület határozata jogsértő volt, mert az önkormányzat túllépett a nemzeti vagyonról szóló törvény és az önkormányzati törvény által meghatározott gazdálkodási kereteken akkor, amikor a Csata Utcai Általános Iskola, a Németh László Gimnázium és Tanuszoda, a Herman Ottó Tagiskola és Tanuszoda és a Prizma EGYMI ingatlanjainak társasházzá alapításáról döntött.

A bíróság viszont most jogerős ítéletével megállapította, hogy a kormányhivatal keresete nem alapos, ezért azt elutasította, megállapítva, hogy a képviselő-testület határozata jogszerű volt - közölte az Indexszel a XIII. kerületi önkormányzat.

A társasházi csel miatt az önkormányzatnál maradt:

A bíróság szerint tehát helyes volt az előterjesztés indoka, amely szerint „az önkormányzati ingatlanvagyon védelme érdekében a négy oktatási intézmény esetében az iskolának otthont adó ingatlan társasházzá alakításával lehetséges elérni azt, hogy

kizárólag és kifejezetten csak a köznevelési feladatot ellátó ingatlanrészek kerüljenek átadásra;

ezen iskolák esetében ugyanis egyes ingatlanrészek nem közoktatási, közművelődési funkciót töltenek, be így azok átadása nem szükséges."

Rovatok