Index Vakbarát Hírportál

Négy és fél év után kapta meg a horvát parkolási bírságot

2017. november 16., csütörtök 09:24

Egy pulai parkolási társaság ügyvédje egy magyar kollégája segítségével próbálja behajtani a magyar autósokon a büntetéseket, köztük olyat is, ami fél év múlva elévül - írja a 444

A lap olvasója eléggé meglepődött, amikor a napokban kézhez kapott egy magyar nyelven írt fizetési felszólítást, melyben  egy 2013-as, horvátországi parkolási bírság befizetésére szólítják fel.  Az olvasó nem őrizte meg a közel öt éves parkolójegyet, ezért a levélben megjelölt, a „kommunikáció segítésével” megbízott magyar ügyvédet kérdezte meg, honnan veszik, hogy nem volt érvényes az ablakba tűzött parkolójegy. Elmondása szerint azt a választ kapta, ha érvényes lett volna, biztosan nem büntették volna meg.

Horvátország több mint egy évtizede szenved a problémától, amit a parkolásért nem fizető turisták okoznak. 

A lap felidézi, hogy 2010-ben egy német lakhelyű férfi Pulában, egy közterületi parkolóban állt meg kocsijával. Négy és fél évvel később a pulai, állami tulajdonban lévő parkolási társaság be akart rajta hajtani egy 100 kunás (úgy 4 ezer forintnyi) bírságot, amit a férfi nem fogadott el, így ügye a pulai városi bíróságra került. A pulai bíróság felfüggesztette az eljárást, és az Európai Bíróságtól (ECJ) kért állásfoglalást. Utóbbi megerősítette, hogy a fizetési meghagyás az unió államaiban nem elég a behajtáshoz, ugyanakkor azt is megállapította, hogy az ilyen típusú bírságok az Európai Unió államaiban behajthatók, de csak akkor, ha az ügyben bíróság dönt.

Úgy tűnik, a pulai parkolási társaságot képviselő horvát ügyvéd elhatározta, hogy a számukra részben kedvezőtlen döntés ellenére megpróbál behajtani minden bírságot, amit csak lehet, lehetőleg még azelőtt, hogy azok elévülnének (az elévülési idő ezekben az esetekben 5 év). 

Rovatok