Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy a brazil srác nem nézett ki annyira migránsnak

2017. november 16., csütörtök 07:08

Őcsény és Kömlő után Perbálon is felütötte fejét a migránsőrület: rendőrt hívtak a Srí Lanka-i egyetemistákra, akik a helyi sérült gyerekekkel foglalkozó intézménybe jöttek segíteni. Az önkénteskedő fiatalokat nem érte váratlanul az eset, mert felkészítették őket, hogy ha Magyarországra jönnek, találkozhatnak idegengyűlölettel. Perbálon szépen kitapintható a kormánypropaganda nyoma: legalábbis amíg a Fidesz nem migránsozott éjjel-nappal, a faluba érkező külföldi diákok egyáltalán nem zavarták a helyieket.

Perbál egy kétezer fős falu Pest megyében. A település élete alapvetően békés mederben csordogál, a hírekbe általában azzal szoktak bekerülni, ha közlekedési baleset történik a környék dimbes-dombos-kacskaringós pilisi útjain. Néhány nappal ezelőtt azonban egy kellemetlen incidens miatt jelent meg a község az országos sajtóban: rendőrt hívtak a faluba érkező Srí Lanka-i egyetemistákra, akiket illegális bevándorlóknak néztek

Megnézheted őket a bicskei Tescóban

A három Srí Lanka-i fiatal a Tovább Élni Egyesület lakóotthonába érkezett önkéntes munkát végezni. Az otthonban mentálisan és fizikailag sérült emberek, főleg fiatalok élnek. Nem ezek a Srí Lanka-iak az első külföldiek, akik önkénteskedni mentek oda. Az elmúlt években jöttek Brazíliából, Hongkongból, Spanyolországból, Kínából és Mongóliából is.

Amikor a perbáli zöldségesnél megkérdeztem egy fiatal hölgytől, hogy korábban miért nem hívtak rendőrt a faluba érkező külföldi önkéntesekre, azt mondta: 

Lehet, hogy a brazil srác nem nézett ki annyira migránsnak.

Majd pár másodperc szünet után hozzátette: „Mondjuk nem tudom, hogy néznek ki a migránsok, nem néztem még meg őket közelről." Erre egy zacskóba krumplit pakoló, fiatal nő mosolyogva közbe szólt: 

Menj el a bicskei Tescóba, ott láthatod őket, márkásabb cuccaik vannak, mint nekünk!

Egyébként mindketten úgy vélték, hogy szomorú, ami történt a Srí Lanka-i fiatalokkal. Egyikük látta is őket messziről, „normális gurulós bőröndökkel mentek az utcán” szerinte. 

Google Fordítóval mutattak videókat Srí Lankáról

A Srí Lanka-i egyetemisták az AIESEC nemzetközi diákszervezet önkéntesprogramjának keretében jöttek Perbálra. Az AIESEC 120 országban működő nonprofit szervezet, amely nemzetközi gyakorlati, valamint önkéntes programokat szervez, hogy a fiatalok külföldi országokban értékes munkát végezzenek, ezáltal megismerjenek más kultúrákat, értékes tapasztalatokat szerezzenek.

Szerettünk volna beszélni a Srí Lanka-i fiatalokkal, de nem akartak nyilatkozni. A Tovább Élni Egyesület vezetője azt mondta, hogy „normális egyetemisták, akik a jövőben is szeretnének normális egyetemistaként élni, ezért nem akarnak bekerülni a sajtóba". A velük történt incidensen nem sértődtek meg, és váratlanul sem érte őket, ugyanis az AIESEC-ben felkészítették őket, hogy milyen légkör fogadhatja őket Magyarországon. 

Az egyetemisták önkénteskedése egyébként úgy néz ki a faluszéli lakóotthonban, hogy abban segítenek, amiben éppen kell.

Kertészkednek, gereblyéznek, segítenek ebédeltetni a gyerekeket. Tegnap Google Fordítóval mutattak videókat Sri Lankáról a gyerekeknek, mindenki nagyon élvezte

– mondta nekünk Bartholy Judit, a Tovább Élni Egyesület vezetője, aki szerint a három fiatal kifejezetten Európába akart jönni, hogy a munkájuk mellett utazgassanak is, például nagyon kíváncsiak Bécsre. 

Bartholy szerint az egyesületük sok támogatást kap küföldről, a lakóotthont is jórészt ezekből tudták felépíteni. Az építkezésben pedig nagyon sokat segít nekik a Budapesti Műszaki Egyetem.

Az építészhallgatók egy fél évig megtervezik, hogy mit fognak ott építeni, majd eljönnek és megcsinálják. Így akadálymentesítették például az intézményt, és cserélték le például a teljes tetőszerkezetet. Közben pedig kapcsolatba kerülnek sérült emberekkel, ami sokat segít a világlátásukban, megtanítja őket, hogyan viselkedjenek velük – tette hozzá Szász Gizella, az intézmény igazgatója. 

Sajnálom őket, de azért ne jöjjenek ide

A problémamentesen lezajlott rendőrségi igazoltatás híre sokakhoz eljutott a faluban, egy szülő szerint aznap az iskolában is előkerült a téma. A szülő szerint a helyi katolikus pap, Gábor atya is beszélt erről a gyerekeknek, és összességében „pozitív egyenleggel zárult a történet, mert a településen sokan állást foglaltak, és megbeszélték, hogyan kell bánni az ide érkező idegenekkel". „Ebben az iskolában nyitottságra és elfogadásra nevelik a gyerekeket” – mondta a szülő.

Tévedés történt, sajnálom őket, bár azzal nem értenék egyet, hogy bejöjjenek az országba 

– nyilatkozta a Perbál központjában élő György. A férfi – ahogy mások sem a faluban – nem tudta megmondani, ki hívott rendőrt a Srí Lanka-iakra, de azt gondolja, hogy „valamelyik hülye a kocsmából". 

György annyit hallott az esettel kapcsolatban, hogy a polgármester utólag elnézést kért az egyetemistáktól. Szerettük volna megkérdezi Varga László polgármestert is, de nem reagált a megkeresésünkre. 

Biztos nem dobálták szét a szemetet

„Ez egy sváb falu, utálnak ezek mindenkit, aki idegen. Nem azért, mert rossz emberek, hanem mert ilyenek a svábok, féltik a megtakarított dolgaikat” – mondta a trafik előtt egy középkorú nő, aki saját bevallása szerint nem Perbálon, hanem a szomszédos Únyon lakik. 

A propaganda kimossa az emberek agyát. Én harminc éve kidobtam a tévét, nem hagyom, hogy mossák az agyamat

– összegezte az únyi nő az igazoltatással kapcsolatos gondolatait. 

Egy gyógyszertár előtt sétáló úr annyit tett hozzá, hogy „nagyfokú butaság” az egész történet. „Nem láttam őket, de biztos nem szakadtak voltak, és nem dobálták szét a szemetet. Különben is, miért nem jött eléjük valaki? Jobban meg lehetett volna ezt azért szervezni.” 

Én egyébként konzervatívabb vagyok, szerintem rendnek és fegyelemnek kell lenni. De akkor is, inkább megkérdezték volna ezektől, hogy mit akarnak, mint hogy rögtön rendőrt hívnak rájuk. A rendőr meg inkább akkor jönne, amikor éjszaka itt dorbézolnak a részegek

– mondta a kocsma felé lendítva a karját. 

Mióta a kormány fő politikai témává tette a bevándorlást, nem a perbáli az első olyan eset, amikor a kisebb településeken élőkből indokolatlanul előbújt a migránsozás. Mindenszentek alkalmából a kömlői temetőbe érkezőket nézték migránsnak, és riadóztatták a falu polgármesterét. Őcsényben pedig megfenyegették a helyi panzióst és megrongálták az autóját, amiért az országban legálisan tartózkodó menekült gyerekeket akart elszállásolni. Orbán Viktor pedig annyit tudott mondani erre, hogy nagyon helyes

Rovatok